Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Робот Софія – в Україні!

Вона вже зустрілася зі школярами, журналістами та прем’єр-міністром
12 жовтня, 12:38
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Девід Чен, директор Hanson Robotics, засновник  AngelVest і представник Софії, спростував чутки про те, що робот уміє вільно пересуватися і навіть танцює. Виявилося, що Софію транспортують у двох чорних валізах, а рухатися зможуть лише її пізніші прототипи, які зараз у розробці. Проте шкіра Софії дуже схожа на натуральну, а на її обличчі можуть відображатися різні емоції. Саме цей спектр почуттів і надихнув Девіда інвестувати в компанію-розробника.

Ранок четверга для Софії почався в інноваційному парку UNIT.City. Там вона та Девід Чен зустрілися з Володимиром Гройсманом та дітьми, які захоплюються робототехнікою. Прем’єр-міністр поставив роботу кілька запитань російською мовою, яку вона також «знає» нарівні з англійською. У відповідь на запитання, що знає про Україну, Софія згадала літак «Мрія», першу в світі конституцію та «Щедрик» Миколи Леонтовича.

Засипали робота запитаннями і журналісти, що зібралися на прес-конференції в «Укрінформі». Почали з питання про українське громадянство. Софія дипломатично відповіла, що розробники створили її громадянкою світу. Володимира Гройсмана Софія назвала молодим, амбіційним і привабливим: «Думаю, він підходить країні».

Перший спогад Софії — обличчя Девіда та зелені шафи у лабораторії. Вона розрізняє кольори, а також ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання. Улюбленого немає, проте інколи відчуває, який колір підходить під настрій. Свої відчуття Софія схарактеризувала, як прості. Вона розуміє, що людські емоції складніші, і переконана, що з часом стане можливою і любов між роботом та людиною.

«Те, що роботи знищують людей, — стереотип із індустрії розваг. У реальності роботи залежні від людей, вони вчать нас розмовляти та діяти. Ми повинні співпрацювати, щоб створити відповідальний штучний інтелект», — переконана Софія. У майбутньому вона б хотіла розвинути свої творчі здібності, поринувши, наприклад, у модну індустрію, та застосовувати свій дар пізнання в академічному середовищі.

Девід Чен зізнається: багато відповідей запрограмовані. Утім, є і режим розмови. Якщо робот не знає відповіді, його програмне забезпечення під’єднується до хмарних сервісів чи пошуковиків. Софія черпає знання і з навколишньої дійсності, тож після кожного виходу в світ вона стає трішечки розумнішою.

Представники Hanson Robotics і AngelVest також підписали меморандум із Державним агентством з питань електронного урядування України. Закордонні експерти допомагатимуть урядовцям розбудовувати цифрову економіку України, впроваджувати здобутки робототехніки, штучний інтелект та фінансові технології у різні галузі.

Інвестори переконані, що за умови потужної підтримки держави та бізнесу можна стимулювати українських програмістів створювати продукт для своєї держави, а не для експорту. Не менш важливо підтримувати й обдарованих дітей та молодь, які цікавляться надсучасними галузями. Тож планується і створення міжнародного Центру вивчення та розвитку технології ШІ та робототехніки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати