Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Приємна несподіванка

У Львові з нагоди 80-річчя графіка Богдана Сороки видали конверт і марку
06 січня, 18:32

Подія, а це – справді подія (!!!), минула тихо і непомітно. І, напевно, мало би хто про неї дізнався, якби не повідомлення у Фейсбуку доньки художника – скрипальки Соломії Сороки, яка живе у США. «Хоча 2020-й не був найкращим для нас роком, приємно, що в тому році вийшла марка та конверт з моїм татом до його 80-річчя, – зазначено у повідомленні. – Дякуємо панові Артурові Микитці (професор Львівської національної музичної академії, керівник камерного оркестру «Академія», друг світлої пам’яті Богдана Сороки. – Т.К.) що нас повідомив, бо ми навіть нічого не знали!».

Відгуки із соцмереж не забарилися:

Артур Микитка «Дорога Соломіє! З Новим роком і Різдвом Христовим. Тішуся такій приємній несподіванці. Автор проєкту, дизайну і спеціального штемпеля – пан Андрій Пилюх. Скоро передам Мамі. Вітання родині».

Margo Antkiv Вітаю, Соломійко! Дуже гарна новина!Тато заслужив на таку відзнаку!

Hlib Lonchyna Надзвичайно естетично зроблено. З новим роком, дорога Соломіє, Вас і всю родину. Нехай Господь благословить Вас.

Yuri Danylyuk Різдвяні ангели принесли чудову звістку! Радіємо за вас і за гідне пошанування яскравого і самобутнього таланту пана Богдана Сороки. Веселих всім свят!

Matis Vaytsner Прекрасна новина! Цей конверт роботи пана Пилюха, безумовно, буде сприяти поширенню інтересу до творчості незабутнього Богдана Сороки. Borys Gudziak У мене вдома, у Філадельфії, за місяць відкриється постійна виставка 12 графічних творів Богдана Сороки, які я придбав ще в 1988 р. Запрошую відвідати!

Лиля Бондаренко Пані Соломіє!!! Щиро вітаю усю родину! Чудова, приємна звістка для усіх, хто спілкувався з вашим татом!!!

Nadia Deychakiwsky Поздравляю! Это так прекрасно! Продолжаю перечитывать «Спогади» вашего отца – это одна из моих любимых релакс-книг.

Nino Merabishvili So wonderful congratulations Solomia»

Довідково:

Богдан Сорока народився 1941-го у тюрмі, де була ув’язнена його мати Катерина Зарицька. Його батько – Михайло Сорока, український дисидент, член ОУН, упродовж 30 років був в’язнем радянських таборів, організував рух спротиву в’язнів «ОУН-Північ». Виховували Богдана Михайловича батьки матері – Мирон Зарицький, видатний український математик, професор Львівського університету, та його дружина Володимира.

1964 року закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. За освітою – кераміст. Від 1964 до 1993 року працював у Львівському художньому комбінаті живописцем-монументалістом. Перші лінорити створив 1969 року – як ілюстрації до збірки поезій Ігоря Калинця «Відчинення вертепу», які були видрукувані за кордоном під назвою «Поезії з України». Це спонукало КДБ порушити кримінальну справу проти художника, десятиліття його твори забороняли виставляти і згадувати його ім’я у пресі. Однак художник не полишав праці над графічними циклами «Українська міфологія», «Купальські забави», «Символи Григорія Сковороди», «Похід гномів», «Подорож Узбекистаном», «Архітектура Львова», «Символи та емблеми», «Дерев’яні церкви Галичини». Створив графічні ілюстрації до творів Лесі Українки, Романа Іваничука, Василя Стефаника, Тараса Шевченка, Івана Кошелівця. 1989 року отримав премію на міжнародному конкурсі екслібриса у Вільнюсі. Від 2001 р. працює в техніці кольорової ліногравюри.

З 1993 року Богдан Сорока – доцент Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва, а з1996-го – перший завідувач кафедри промислової графіки, де працював до 2005 року.

Помер у Польщі 9 квітня 2015-го під час кардіологічного обстеження.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото з Тетяни КОЗИРЄВОЇ та з ФБ-сторінки Соломії СОРОКИ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати