Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Приклад Марії Біди

Бабуся зі Львівщини прочитала понад 200 книжок за рік
29 січня, 10:36
ФОТО НАДАНО АВТОРКОЮ

Марія Біда живе в селі Бишів, що на Радехівщині. Торік вона прочитала 232 книжки. Така кількість книжок зазначена в її читацькому формулярі.

Про цей рекорд написала бібліотекарка Світлана Шевчук на сайті публічної бібліотеки та народного дому села Бишів у соціальній мережі Facebook. За свій читацький рекорд Марія Біда здобула перемогу в конкурсі «Читач року» серед дорослих.

— Пані Маріє, розкажіть, чому так багато читаєте?

— А що ж робити? Я колись тяжко робила. Є люди ліниві. Я мушу щось робити. Колись читала без окулярів та надворі. Тепер стало не видно дуже, тому читаю в окулярах», — каже жінка.

Раніше жінка жила в селі по сусідству. Каже, там уже прочитала всю бібліотеку. «Читала про князя Ігоря, Ярослава, Святослава, Володимира. А ще читала «Кайдашеву сім’ю», «Повію» та інші», — розповідає бабуся.

Її батько помер, коли Марії було 5 років. Жінка пригадує, як дитиною пережила війну. Тоді, за її спогадами, фронт переходив: «Спочатку поляки втікали, потім прийшли москалі, відбирали все. Я дуже любила коні. В нас відібрали кобилу, то мама навіть обід готувати не хотіла».

Марія Біда не мала освіти. Тож спершу працювала дояркою, згодом на ланці обробляла землю. Галина Вишинська, онучка пані Марії, розповіла, що пізніше її бабця їздила Україною, була заробітчанкою, потім мала власне господарство, біля якого багато працювала.

«Як вийшла бабуся на пенсію, мала багато господарки: три корови, свині, вівці. Мабуть, 25 овець мала, гуси», — перераховує Галина.

За словами бібліотекарки Світлани ШЕВЧУК, улітку бабуся щодня сиділа поблизу будинку та читала книжки. Їх приносили й онучка, і бібліотекарка.

— Якщо переглянути формуляр, скажіть, що бабуся читає?

— Українські казки бабця любить. Більше бере художніх книжок. Їй п’єси подобаються, романи, оповідання, повісті. Більше бере творів зі шкільної програми. Їй не подобаються сухі факти, — розповідає Світлана Шевчук.

Загалом у формулярі Марії Біди нарахували 232 книжки. Це зробили, коли визначали читача року в селі.

«Пані Марія і без конкурсу читала дуже багато і не перший рік. Сіли-підрахували, що вона прочитала, і самі були в легкому шоці», — каже бібліотекарка.

Переможниця отримала в подарунок книжку та солодощі. А опісля, письменник, книжку якого подарували бабусі, зголосився надіслати їй ще збірку книжок — і це був Мирослав Дочинець.

24 січня Марії Біді виповнилося вже 89 років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати