Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Протез для Гуді

Як у Таїланді допомагають пораненим морським черепахам Рідлі
14 січня, 10:39
ФОТО РЕЙТЕР

Тайська черепаха Гуді втратила свій лівий плавник багато років тому після того, як заплуталася в риболовецькій сітці, що знерухомило її і змусило жити в неволі. Але тепер Гуді (Goody), морська черепаха Рідлі, яка перебуває під загрозою зникнення, може знову з легкістю плавати, отримавши минулого тижня перший у Таїланді протез, повідомляє www.reuters.com.

«Вона набагато краще плаває і вчиться використовувати два плавники, щоб перевернутися. Ви можете побачити різницю», — сказала Нантаріка Чансю, ветеринар, яка брала участь у розробці протезного фліпера Goody.

Протягом минулого року тайські природоохоронні органи і дослідники з Університету Чулалонгкорн у Бангкоку працювали над створенням протезів для поранених морських черепах, використовуючи аналогічні проекти в Японії і США.

Морські черепахи часто отримують травми або гинуть у результаті людської діяльності, найчастіше при потраплянні в організм пластмаси або потраплянні в риболовецькі сітки, які можуть спричинити зупинення кровообігу в кінцівках.

Раніше Гуді могла плавати лише насилу, використовуючи свій один правий плавник, живучи в обмеженому просторі з іншими пораненими черепахами. Ще 10 тайських черепах мають аналогічні травми, і цей проект може підтримати їх. За словами ветеринара, хоча протези не допоможуть потерпілим черепахам стати достатньо здоровими, аби повернутися в море, вони націлені на поліпшення якості життя в неволі. «Ми намагаємося розробити одні з кращих будь-коли створених у світі протезів», — говорить лікар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати