Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Почути ветерана

В Україні запрацює «гаряча лінія» психологічної підтримки та попередження самогубств
23 серпня, 11:55

Із 23 серпня за підтримки ГО «Східноєвропейська фундація» в Україні запрацює безкоштовна «гаряча» лінія» Lifeline Ukraine, метою якої є попередження суїцидів серед військових. Професійну психологічну підтримку надаватимуть за телефоном 7333. Лінія працюватиме цілодобово сім днів на тиждень.

За словами організаторів, протоколи, за якими працюватимуть психологи на лінії, — це перекладені та адаптовані протоколи австралійської гарячої лінії Lifeline Australia, яка працює там із 1963 року. Загалом послуга буде орієнтована на всіх громадян, проте на першому етапі проект сфокусується на допомозі ветеранам (сьогодні в Україні — майже 400 тисяч ветеранів російсько-української війни).

— Ми із задоволенням підтримали ініціативу Уляни Супрун. «Гаряча» лінія — структура, яка діятиме за принципом «рівний рівному», заснована на кращих міжнародних практиках. Більшість команди становитимуть ветерани. Загалом у ній працюватимуть близько 40 фахівців, і зараз ми продовжуємо відбір»,        — розповів засновник Lifeline Ukraine Пол НАЙЛЕНД.

За його словами, Lifeline Ukraine           — це частина проекту надання психологічної допомоги громадянам All4One, який створюється і координуватиметься у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством ветеранів.

Після Майдану та повернення із фронту перших ветеранів ми побачили, що в Україні немає системи підтримки психічного здоров’я. Травмовані фізично і психічно громадяни не мали належної допомоги. Першим кроком було навчання (за підтримки Посольства США в Україні) українських психологів, психіатрів, соціальних працівників і священників надавати психологічну підтримку цим категоріям людей. Потім зрозуміли, що потрібно дати їм можливість анонімно поговорити з цими фахівцями. Ми подумали, що багато людей вагатимуться довіряти державній «гарячій лінії», тож краще створити неурядову організацію, яка буде займатися цією справою, а наше завдання — створити мережу фахівців, які надаватимуть консультації, — сказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна СУПРУН.

Грант на створення «гарячої лінії» в розмірі 580 тисяч фунтів стерлінгів надало Посольство Великобританії в Україні.

З досвіду нашої країни ми розуміємо важливість психологічної підтримки для ветеранів, тож радо розширюємо нашу допомогу Україні в цій сфері. Лінія має стати першим місцем, куди ветеран може звернутися, якщо йому більше немає з ким поговорити. Дуже важливо, що це підтримка від рівних, від колишніх побратимів — ветеран найкраще зрозуміє ветерана, — наголосила представниця Місії Посольства Великобританії в Україні Хелен ФЕЙЗІ.

Команду «гарячої лінії» Lifeline Ukraine навчатимуть фахівці канадської організації Living Works та «Ейпріл Натурел» — одна зі світових експертів з відкриття гарячих ліній.

Усі ці послуги мають бути пов’язані з іншими, і має бути система переадресації клієнта на інші послуги, включаючи соціальні, освітні, професійні. Ми зрозуміли, що лінія нам потрібна для того, щоб при цьому пропонувати інші можливості — або для професійного навчання, або для подальшої психологічної підтримки в процесі соціалізації, — зазначив президент ГО «Східноєвропейська фундація» Віктор ЛЯХ.

У майбутньому групи психологічної підтримки за принципами «рівний рівному» планують запустити і у ветеранських центрах, які створюватиме в областях Міністерство у справах ветеранів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати