Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Платформа можливостей

Проєкт «Буст» зібрав понад 500 корисних пропозицій з різних сфер, зокрема, для внутрішньо переміщених осіб
29 жовтня, 10:42

Появу Інтернету часто асоціюють з великою кількістю можливостей, яка відтепер стала доступною людям. І так воно і було б, якби з роками використання Інтернет не перетворився на справжню мережу абсолютно різної інформації, через яку доводиться «пробиратися», аби знайти ту омріяну й таку необхідну можливість. І це ще не все. Адже після відшукання інформації, потрібно перевірити її достовірність. Для цього знадобиться чимало часу, а нерідко допомога необхідна терміново, особливо, коли людина опинилася у скрутній ситуації. Проєкт «Буст» поставив собі за мету допомогти у такому пошуку, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, створивши платформу, завдяки якій у кілька кліків — через встановлення фільтрів — можна прочитати про можливості, що зацікавлять. «День» детальніше розпитав команду «Бусту» про створення і принципи функціювання проєкту.

ВІД ЖИТЛА ДО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Працюючи в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні й маючи можливість глибше зрозуміти потреби людей з Донецької та Луганської областей, Тетяна Теслюченко і Людмила Паламар вже давно думали про запуск такої платформи. Тож коли стало відомо про грант — дівчата об’єднали зусилля з ІТ-фахівцем Віктором Ситником, і цей шанс було використано сповна. У серпні 2019 року команда проєкту «Буст» стала переможцем інкубатора молодіжних інновацій U-Inn RE.LOAD 2.0 та здобула грант на реалізацію проєкту від Програми ООН із відновлення та розбудови миру й відповідне фінансування від урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

«Зараз в Україні — величезна кількість можливостей для жителів Донбасу й не лише. І кожен із них шукає щось своє: безкоштовну психологічну допомогу, кар’єрну консультацію, дах над головою, освітні можливості чи підтримку власного бізнесу. Такі оголошення не висять на зупинках громадського транспорту. Їх ніхто нікому не відправляє поштою чи разом із рахунком за комуналку. Проте є організації та спільноти людей, які пропонують свою допомогу в закритих групах на «Фейсбуці» чи на сайтах компаній і посольств, де люди особливо не сидять, — розповідає Анастасія ТИМОФЕЄВА з команди «Буст». — Наприклад, коли ми тільки запустили сторінку на «Фейсбук» і шукали можливості у мережі, то натрапили на історію жінки, яка хотіла відкрити власне ательє. Вона вже довго працювала швачкою і наважилась на відкриття власної справи, але для цього забракло грошей. Жінка боялась брати кредит в банку і не знала, що робити. Ми знайшли для неї грант, який майже покривав витрати. Зрештою, пані наважилась на бізнес».

Попри те, що сайт (https://boost.org.ua/) нещодавно запустився, таких можливостей вже зібрано чимало — близько 500. Відшукати саме ту, що потрібна вам, можна завдяки фільтрам «Для кого» (внутрішньо переміщені особи, сироти, пенсіонери та ін.) і «Тип можливості» (психологічна, правова допомога, бізнес та освітні можливості тощо). Також можна здійснити пошук за регіоном. Зокрема, завдяки «Буст» можна дізнатися про те, що Краматорська міська рада надає житло для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам, або про психологічну підтримку (у форматі онлайн) для медичних працівників. Крім того, окрім сайту, у Viber, Facebook Messenger і Telegram команда планує запустити чат-бот, який, поставивши користувачеві кілька запитань, підбере з бази «Буст» потрібну можливість.

РОЗВИТОК ЗА МЕТОДОМ «СНІЖНОГО КОМУ»

Зазвичай на сайті містяться пропозиції від місцевих та міжнародних організацій, органів влади та волонтерів. «Ми не шукаємо інформацію на новинних агрегаторах, а навпаки, намагаємось знайти першоджерела. По-перше, там завжди більше інформації, а ще, зайшовши на одну сторінку, одразу бачиш ще 2—3 посилання на схожі організації та їхніх партнерів у певному кластері. Такий собі метод «сніжного кому», — розповіла Анастасія Тимофеєва. — Періодично також перевіряємо сторінки основних організацій на предмет нових можливостей. І, звичайно, дивимось, що публікують та про що запитують у групах ВПО».

Зокрема, уже налагоджено співпрацю щодо освітніх можливостей з командою каналу «Неформальное О», яка наповнюватиме базу освітніми грантами, стипендіями, молодіжними обмінами тощо. Водночас долучитися до співпраці можуть й інші профільні організації. Як розповідає головний розробник та один з ініціаторів проєкту Віктор СИТНИК: «Буст» — це волонтерський проєкт, майбутнє якого залежить від стратегічних партнерств та інтересу з боку організацій, які надають можливості. Ми вже зібрали базу із сотнями пропозицій для населення, але закликаємо організації приєднуватися до просування власних проєктів та додавати інформацію про них». Кожен охочий може додати власну можливість на сайт, заповнивши анкету (https://bit.ly/31sulOt) або натиснувши на сайті кнопку «Запропонувати можливість».

Це може бути як вакансія, онлайн-тренінг, так і тимчасове житло чи психологічна допомога. Нині в команді проєкту восьмеро людей, які, окрім своїх основних робіт, займаються «Буст» і щодня збирають можливості в інтернеті, перекладають та форматують їх, додають на сайт, ведуть соцмережі, наповнюючи цю платформу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати