Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Освітлення у вашому домі

07 червня, 00:00

Сотні видів люстр, бра, торшерів і настільних ламп, котрі з'явилися в продажу, вельми вражає. Але що підходить саме вам?

Більшість освітлювальних приладів, котрі везуть до України з Тайваню та Китаю, копіюють моделі європейських фірм, а ціни на них удвічі нижчі. Ведучими ж країнами з виробництва світильників визнано Італію, Бельгію та Німеччину. Як правило, європейські фірми випускають комплекти освітлювальних приладів різноманітного призначення, виконані у єдиному стилі. У люстрах та бра італійського виробництва переважають кольорове або муранове скло й метал з чорним, сталевим (хромованим) та анодованим покриттям. Коштують вони від 300 до 700 гривень. Італійські світильники можна впізнати за легкою ажурністю дизайну. Як, скажімо, вітражні люстри-тарілки або п'ятилампові люстри, що нагадують пуп'янки квітів, котрі от-от мають розпуститися. Однак за всієї пишноти італійського дизайну багато хто віддає перевагу німецькій якості. Німецькі моделі відрізняються великим ступенем захисту від вологості та попадання чужорідних тіл. Цим освітлювальним приладам властивий стиль модерн зі скла та кованого металу.

Кришталеві вироби нині не в пошані. Однак люстри виробництва найстарішої австрійської фірми "Е. Бакаловіто та Сини" непідвладні часові. Зроблені вони з кришталю та латуні, вкриті позолотою в 24 карати. Ціни на них чималі - від 2 до 30 тисяч доларів. Зрозуміло, що і вмеблювання має бути відповідним. Інакше австрійські шедеври виглядатимуть просто безглуздо.

Не забувайте про додаткове, місцеве освітлення, яке надає життя і розмаїтість інтер'єру, оскільки виступають пластичні форми та якості предметів, котрі при розсіяному освітленні зазвичай втрачаються. Бра з плафоном у вигляді тарілки та напівтарілки з муранового непрозорого скла використовують біля надголовача ліжка. На тумбочки можна поставити людські фігурки, котрі підтримують у руках лампи-кулі. Такі вироби останнім часом прибувають до нас із Польщі, а коштують вони від 40 до 80 гривень.

Освітлення туалетного столика обмежується освітленням дзеркала. Світильники, що дають м'яке, розсіяне світло, встановлюються з обох його боків на рівні голови. Бажано, щоб вони мали шарніри, що дають змогу наближувати і віддалювати їх від дзеркала. Кольорове освітлення тут неприпустиме, оскільки світло, падаючи зверху, кидає сильні тіні і заважає туалетним процедурам.

Для дитячої кімнати ліпше підібрати висячі лампи, котрі можна переміщувати у вертикальному напрямку, а також настінні лампи на довгих кронштейнах з шарнірами. Переносні лампи в дитячій кімнаті неприйнятні, бо їх легко звалити.

Кухню можна прикрасити абажуром із натуральної соломки у формі павутиння чи капелюшка. Колоритні вироби в національному стилі випускає вітчизняна тернопільська фірма "ватра". А для підсвічування кухонь підбирають одно-, дво- і трилампові галогенові світильники, що мають спеціальне кріплення (від 25 до 50 гривень). Їх розташовують на нижніх площинах кухонних шаф. Найліпший варіант освітлення для ванної - захищений від бризок плафон-куля з матового скла.

Для вітальні підійде квадратний світильник із кристалічного скла, котрий називають пресованим кришталем (25 - 30 гривень).

У офіси зазвичай встановлюють строгі тарілки з овалом дзеркала. Ціна їхня коливається від 300 до 700 гривень. Для підвісної стелі використовується нетрадиційне підсвічування - крапкові світильники, котрі врізаються в стелю і нагадують зоряне небо. Незайве нагадати, що настільні лампи в офісах не припускають надмірностей.

Присадибне господарство можна прикрасити декоративними стовпами пушкінської доби, заввишки від 60 см до двох метрів. У них використовуються галогенові лампи від 150 до 2000 Вт, а мають вони високий ступінь захисту (ІР-54).

До речі, дізнатися, наскільки великий ступінь захисту, можна з маркування, котрим позначено лампи з відкритим плафоном. Мінімальний захист IP-2, а максимальний - IP-65 дозволяє користуватися лампою навіть під водою. Вибираючи світильник, пам'ятайте: є моделі із звичайною лампою розжарювання і галогенові, що дають сліпучо-біле світло. Коштують вони дорожче (у середньому 50 гривень), але галогенова лампа потужністю 20 Вт випромінює стільки ж світла, скільки звичайна в 60 Вт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати