Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обрати президента Америки... достроково

Морпіх Волтер Орр Скот із позивним «Пентагон», який мешкає в Жмеринці, вже проголосував за кандидата в президенти США
13 жовтня, 19:15

3 листопада всі громадяни Сполучених Штатів Америки голосуватимуть на президентських виборах. Вони або переоберуть республіканця Дональда Трампа на посаду президента, або замінять його на члена Демократичної партії, колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Свій голос за кандидата в президенти вже віддав Волтер Орр Скот, який майже 10 років мешкає в Жмеринці. Бюлетень для голосування з детальними інструкціями він отримав через інтернет ще кілька місяців тому. Опрацювавши документи, американець уже надіслав свій «голос» міжнародною поштою до Штатів. Це вже другі президентські вибори, в яких Волтер голосує на Вінниччині. Каже, волевиявлення для американців — принципова позиція, до виборів вони підходять із особливою відповідальністю.

«Через тромбофілію два роки тому мені довелося ампутувати ногу. Операція була складною. Тому летіти в Америку, щоб проголосувати, не можу. Але проігнорувати виборчий процес не маю права, бо це мій обов’язок, як громадянина, — розповідає Волтер. — Америка напрацювала хороший механізм, який дає можливість проголосувати всім своїм громадянам, незалежно від місця їхнього розташування. Головне правильно пройти всі процедури і вчасно надіслати виборчий бюлетень офіційним листом до свого штату. Пересилка міжнародною поштою особисто мені обійшлася в дві тисячі гривень. Але голос і громадянський обов’язок важливі за гроші».

«СВІЙ БЮЛЕТЕНЬ ВІДПРАВИВ ЩЕ У ВЕРЕСНІ, ЩОБ ТОЧНО ВСТИГНУТИ ДО ПІДРАХУНКУ ГОЛОСІВ»

Волтер детально розповідає про процедуру голосування поштою. Спершу необхідно зареєструватися в списку виборців, а потім подати заявку на отримання бюлетеня — absentee ballot. Він на вигляд абсолютно такий самий, як і бюлетень на дільниці в день голосування. Документ надсилають за кілька місяців до дня виборів (не пізніше ніж за дев’ять тижнів). Виборці можуть проголосувати, відправивши відкріпний бюлетень або поштою, або принісши його в пункт для голосування.

«Низка штатів надають громадянам можливість голосувати достроково. Як розповідав мій знайомий, минулого разу до дня виборів таким чином проголосувало майже 4 мільйони американських виборців, які живуть за кордоном. Серед них зокрема чимало американців, які служать у збройних силах США по всьому світу, — продовжує Волтер. — Цього року ця цифра буде значно більшою, бо на додачу до всіх обставин додався карантин. Але процедура проста: виборець, який живе за кордоном, повинен запитати відкріпний бюлетень у своєму рідному штаті. Для мене — це Техас, звідти мені надіслали бюлетень, який я заповнив і відправив назад. Бюлетень подається як за президента, так і за американських сенаторів та суддів, яких у США також обирають громадяни. За кого віддав свій голос не скажу, бо це секрет. Поговоримо про це після виборів. Та оскільки сам процес листування може займати кілька тижнів у регіонах, бо пошта працює повільно, то я свій бюлетень відправив ще у вересні, щоб точно встигнути до підрахунку голосів».

«АМЕРИКАНЦІ УЯВЛЕННЯ НЕ МАЮТЬ, ЯКУ ТРАГЕДІЮ ПЕРЕЖИЛА УКРАЇНА І ЯКИЙ БІЛЬ ВІДЧУВАЄ ПОНИНІ»

Волтер Орр Скотт морський піхотинець. Він працював медиком на морському флоті США. Пішов у відставку в званні капітана і почав подорожувати. Вперше відвідав Україну в 2004 році і, як каже, закохався — в країну та її людей. На постійне проживання переїхав сюди 2011 року. Оселився на Вінниччині — в Жмеринці, де знайшов кохання всього свого життя — Любов Шадрухіну. Разом вони вже майже 10 років, підтримують і надихають одне одного.

Уже в Україні Волтер активно включився в громадську діяльність. Особисто виїжджав на позиції, за що серед захисників отримав позивний «Пентагон» і чимало волонтерських відзнак. Але останні два роки через ампутовану ногу допомагає українським воякам організувати психологічну реабілітацію, оскільки не зі слів знає про військову службу. А ще американець пише книжки... про Україну і щиро радіє, коли його запрошують на презентації в студентські чи учнівські колективи.

«У творчому доробку є опубліковані книжки — це збірка «Вставай, Україно», проза «Історія одного солдата», поетична добірка «Шевченко. Поезія в історіях» та «Дари. Книга перша — Миро». Всі книжки написані як англійською, так і українською мовами. А є  й рукописи, які чекають своєї черги, — розповідає Волтер. — Останнім часом збираю відомості про жорстокість НКВСтів, які пролили чимало крові людей саме на Вінниччині. Ми були в гостях у пані Олени з Браїлова, чия родина постраждала від Червоного терору. Я був шокований її історією, а коли заглибився в цю тему, то не міг спати ночами. Американці навіть уявлення не мають, яку трагедію пережила Україна і який біль відчуває понині. Маю надію, що в мене вистачить сили розповісти про це Америці і світу».

«В УКРАЇНІ Є ДВІ ПРОБЛЕМИ — ЦЕ КОРУПЦІЯ І РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ»

Волтера Орр Скотта в Жмеринці вже давно називають «американець за паспортом, але українець у душі». Своєю творчість він уже вніс у загальну панораму сучасної літератури цілий пласт нового для неї історико-культурного українського простору. Американець досі захоплюється щирістю українських людей, радіє нашій згуртованості і хазяйновитості, але при цьому не перестає дивуватися, як у такому суспільстві може процвітати корупція.

«Я особисто бачу в Україні дві проблеми — це корупція і російська агресія. Це два вороги, які знищують державність ззовні та всередині. Але знищити українську націю, народ неможливо, — відзначає американець. — Коли я вийшов на пенсію, то багато подорожував різними країнами. Але Україна мене вразила. Ви навіть не розумієте, настільки духовно багаті, які міцні родинні зв’язки маєте, які сильні духом ваші воїни. Але водночас я розчарований мовчанням українських інтелектуалів. Де сучасні Шевченки, Стуси та Чорноволи? Чому вони не об’єднують людей, не гуртують, не спілкуються. На сьогодні я чую лише тишу і це насторожує...».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати