Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обійти колапс на митниці

Експерти пропонують ввести систему електронних черг на пунктах пропуску і вже створили її прототип
23 вересня, 12:31

У багатьох країнах Європи мандрівникам, щоб перетнути кордон, достатньо зареєструватися в електронній черзі та в певний час з’явитися на пункті пропуску. В Україні митниця поки працює в режимі живої черги, й автомобілі на кордоні можуть стояти понад десять годин.

За словами народного депутата Ігоря Гузя, із введенням безвізового режиму на митниці може утворитися колапс, якщо систему пропуску не модернізувати й не перевести частково в електронний режим.

«Ми чекаємо введення безвізового режиму, який очевидно збільшить кількість охочих їхати з України і в Україну. І зараз маємо ситуацію, коли сотні автомобілів стоять на пунктах пропуску в черзі. Буває, що перетинаєш кордон 10 — 12 годин. А якщо збільшиться кількість автомобілів і громадян України та ЄС, які їхатимуть, на нас чекатиме колапс. Тому ми створили прототип ресурсу для бронювання черги на митниці он-лайн (сайт cherganakordoni.com. — Авт.). Він з 20 вересня працює в тестовому режимі, щоб люди могли надати свої пропозиції. Після ми зустрінемося з керівником фіскальної служби і передамо йому цю розробку», — каже Ігор Гузь.

Подібна система працює на пунктах пропуску в Польщі. «На цей проект нас надихнуло спілкування з колишнім керівником польської митниці, — продовжує депутат. — Ми говорили про дуже багато проблем, які поляки вирішили. Зараз ми йдемо цією самою дорогою. Ми просимо для початку взяти один із пунктів пропуску для пілотного проекту, щоб побачити, як це працює, які є мінуси та плюси».

За словами керівника медіапроекту «Волинь 24» Володимира Пащенка, митниця давно демонструє неспроможність працювати в режимі живої черги. «Наша інфраструктура не готова на ту кількість людей, які перетинають кордон сьогодні. Онлайн-бронювання — платформа, яка дозволить долучитися до спрощення перетину кордону. Забронювавши місце в черзі, приїжджаєш в обраний час і спокійно проходиш кордон», — зазначає Володимир Пащенко.

Розробник сайта Максим Нікітін зауважує, що їхній прототип платформи для бронювання місця в черзі є максимально простим у користуванні й захищеним від зловмисників. «Основне завдання — максимально спростити подачу заявки на перетин кордону. Реєстрація відбувається одразу після подачі заявки. У нас були різні фокус-групи, люди різних вікових категорій і з різним рівнем користування ПК. Усе відбувається на одній сторінці. Все, що потрібно зробити на сайті, — обрати вид транспорту, яким перетинатимете кордон, дату та час перетину. При цьому користувач бачитиме, на який час уже немає місць і на який є вільні. Далі треба ввести інформацію про водія та транспортний засіб і підтвердити бронювання», — пояснює Максим Нікітін.

Ігор Гузь резюмує: «Суть проста — ти маєш електронний квиток і знаєш, що в певний час можеш без проблем перетнути кордон. З цією системою митниця може працювати як годинник».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати