Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий декаданс від "Smirnoff"?

14 червня, 00:00

Переможець українського конкурсу "Міжнародні премії Smirnoff у галузі Моди", який відбувся минулої суботи в нічному клубі "Голлівуд", візьме участь - разом із представниками ще 36 країн - у міжнародному фіналі, що цього разу відбудеться в Лондоні й де буде "розіграно" головний приз: 10 000 фунтів стерлінгів та навчання протягом року в знаменитій школі "Сан-Мартер".

Тема цього року - "декаданс" - безумовно, дозволяла виявити фантазію 12 студентам чотирьох українських вузів. Предивна порода людей, що жили на рубежі минулого та нинішнього століть - розніжених, фаталістичних, томливих, вишуканих - породила свого часу не лише неординарну культуру, але й своєрідні стиль поведінки, манеру одягатися.

Але, на жаль, на думку членів вельми представницького журі, у складі якого були й молодий дизайнер Лілія Пустовіт, яка півроку працювала в одному з паризьких Будинків моди, і відомий модельєр та стиліст Олексій Залевський, який сам міг би виставити на конкурс деякі моделі своєї колекції "Знаки зодіаку" - надто вже вони відповідають темі, й, нарешті, головний художник Національної опери України Марія Левицька, чиї блискучі стилізації костюмів різних епох викликають захоплення знавців, - жодна з представлених колекцій у повній мірі не відбила теми конкурсу.

Приміром, володар ІІІ премії Федір Савченко представив колекцію "Розбещена розкіш". Дівчата в прозорих чорних сукнях з оригінальними декольте та розрізами справді були дивними, але багато в чому за рахунок роботи стилістів та перукарів (зачіски моделям, як завжди, блискуче виконали майстри салону "S&A Group"). Якщо й була якоюсь мірою передана "розбещеність", то уявлення про "розкіш" виявилися несподівано скромними. ІІ місце зайняла колекція Юлії Якименко "Зінаїда Прекрасна", присвячена Зінаїді Гіппіус, вона немовби будувалася на яскравому образі поетеси Срібного століття. На подіум вийшли дві пані у високих каштанових перуках, у корсажах, із лорнетами й у пишних спідницях, за однією з яких тягнувся довжелезний шлейф... Але, як відомо, незрівнянна Зінаїда зовсім не ходила в пишних спідницях та з лорнетом (що тоді робили всі), а навпаки, шокувала обивателів тим, що носила пенсне, вдягала чоловіче вбрання й навіть позувала у ньому художникам.

До честі журі, що в основному складалося з модельєрів-професіоналів, ніяка, навіть найвдаліша й найдотепніша концепція, не змогли відволікти їх від суто дизайнерської оцінки моделей. Не справили враження ні тканини з технологічно нових волокон, ні рішення в стилі "унісекс", ні дерев'яні котурни, ні навіть маленький золотий геліокоптерчик. Переможницею стала Світлана Терещенко зі Львова (вже другий рік Україну на міжнародній арені представлятиме львів'янка), яка показала колекцію "Метаморфози та мутації кінця століття". І хоча там також не обійшлося без додаткових ефектів (приміром, випущених із кошика заводних мишок), і без них обидві моделі були багатоскладовими, ретельно продуманими, вони видозмінювалися в процесі показу, несучи в собі декілька образів. Можливо, конкурс "Smirnoff" дозволив нам побачити "новий" декаданс - від нового покоління українських модельєрів?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати