Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нагадали про себе»

Звільнені з «Охматдиту» лікарі вкотре заявили про заблоковану допомогу онкохворим дітям. Що насправді відбувається в закладі?
19 лютого, 11:23
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У серпні минулого року завершилась реорганізація Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Тоді розгорівся скандал довкола Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку — його керівники відмовились переходити на інші посади, казали про звільнення інших лікарів, які їх підтримали, а заразом і про те, що дітей буде нікому лікувати. Керівництво «Охматдиту» все заперечувало, підкреслювалось, що заклад працює в звичному режимі.

Та у Всесвітній день онкохворої дитини, що припадає на 15 лютого, Всеукраїнська громадська організація «Асоціація дитячих онкогематологів України» провела в Києві прес-конференцію, на якій знову повернулись до проблем навколо Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку.

АРГУМЕНТИ ЗВІЛЬНЕНИХ ЛІКАРІВ

Коментували ці питання керівники кількох благодійних фондів, що допомагають пацієнтам «Охматдиту» та Національного інституту раку, а також лікарі Світлана Донська та Олег Рижак. До реорганізації Донська очолювала центр, а Рижак — відділення трансплантації кісткового мозку. Нагадаємо, Світлані Донській замість посади голови центру пропонувалось перейти на місце лікаря-консультанта, однак вона відмовилась. Як звертало увагу керівництво «Охматдиту», Олега Рижака звільнили через неправдиве інформування батьків захворілих дітей про наявність ліків на складі лікарні та системні порушення у веденні звітної документації щодо переливання крові.

Разом із Донською і Рижаком з центру пішли ще 13 лікарів. У відкритому листі вони коментували, що реорганізація — незаконна, звільнення Донської і Рижака зроблено зумисно і потягне за собою негативні наслідки в дитячій онкогематології. Минуло майже півроку, а риторика прихильників звільнених лікарів лишилась незмінною.

«Референс-лабораторії немає, вона не працює, немає лікарів, які мають знання та можуть передавати їх далі, немає кому вести дітей, яких виписали після першої операції, ситуація серйозна», — заявляла на згаданій прес-конференції Олена МАЦІБОХ, голова правління всеукраїнського благодійного фонду «Крона».

Олег РИЖАК зазначив, що таку ситуацію в «Охматдиті» пояснюють боротьбою з корупцією, якої насправді немає. «Нам закидають закупівлю неякісних препаратів, та після впровадження міжнародних закупівель виник ризик закупівлі препаратів, які не перевірені за міжнародними стандартами і не мають навіть прекваліфікації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Такі препарати не підходять для дітей. Ми не проти міжнародних закупівель і медичної реформи, в чому нас часто звинувачують — ми займаємося цією реформою, але на ділі, а не на словах», — наголосив лікар.

КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ

Світлана ДОНСЬКА зауважила, що жодних фактів зловживань із їхнього боку не виявлено, ніяких персональних кримінальних справ проти неї та Олега Рижака не відкрито. Та це не зовсім так. Як повідомляли на сайті Мінздоров’я в грудні 2018 року, в липні 2018-го Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НДСЛ «Охматдит» при проведенні закупівель. Тоді проводились відповідні слідчі дії, зокрема допити свідків, проведення експертиз, залучення експертів для встановлення причинно-наслідкового зв’язку.

Також паралельно Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах або організованою групою), проведення досудового розслідування доручено Національному антикорупційному бюро України. Про результати говорити ще зарано, «День» стежить за перебігом цих проваджень.

На прес-конференції не обійшлося без згадок про Уляну Супрун, через яку, на думку організаторів заходу, система охорони здоров’я дає збій. Нагадаємо, наразі Окружний адміністративний суд міста Києва повинен розглянути позов проти в.о.міністра охорони здоров’я щодо законності виконання нею повноважень. Будь-який інформаційний шум «за» чи «проти» Супрун лише збільшує рівень напруги в суспільстві.

ПОЯСНЕННЯ МІНІСТЕРСТВА

Загалом пролунало чимало тез стосовно того, що лікувати онкохворих дітей в останні місяці стало тяжче. Так, голова благодійного фонду допомоги онкохворим дітям «Краб» Лариса ЛАВРЕНЮК акцентувала, що отримує багато звернень і прохань про трансплантацію і процедури, які раніше були доступні в Україні.

«Раніше було більше можливостей для лікування дітей, і зараз ця планка знизилась. Ми не проти міжнародних закупівель, щось повинно змінитися, але не так. Зараз діяльність МОЗ — це піар. Працівники міністерства повинні виконувати точну роботу. На початку цього року ми користуємося закупками 2017 року, але 17 препаратів купуємо самі, крім цього, купуємо масу супроводжуючих препаратів. Раніше це все було в наявності», — стверджує пані Лариса.

З іншого боку, на сайті МОЗ оприлюднені доволі позитивні дані: «Операції з трансплантації кісткового мозку дітям проводяться в звичному режимі. За останні чотири місяці в трансплантації кісткового мозку не було відмовлено жодній дитині, якій була показана ТКМ. Чисельний склад референс-лабораторії збільшився (з дев’яти до десяти фахівців). Робота референс-лабораторії за всіма напрямами не зупинялась ні на один день. Як і раніше, відділення трансплантації кісткового мозку надає консультативну допомогу регіонам».

СПРАВА В НОВОМУ ОНКОЦЕНТРІ?

Із новин на сайті «Охматдиту» відомо, що лікарі проходять стажування в закордонних клініках. Нещодавно заклад провів першу телемедичну конференцію з актуальних питань діагностики та консультативної допомоги дітям із онкогематологічними захворюваннями.

«Узагалі навіть не хочеться коментувати це (ситуацію навколо реорганізованого центру. — Ред.). Відділення працюють, діти отримують допомогу, можу вас запевнити, що сьогодні в усіх чотирьох відділеннях лікується 68 дітей, трансплантація кісткового мозку проводиться усім, хто цього потребує,      — каже Ірина САДОВ’ЯК, головна лікарка «Охматдиту». — Ці заяви є безпідставними. Мені шкода, що інформація подається саме так. Лікарі та лаборанти стажуються, це все фахові спеціалісти. Можливо, тим людям (Світлані Донській та Олегу Рижаку. — Ред.) хотілося б бачити, що дітей немає кому лікувати, але насправді всі працюють. Напевно, вони в такий спосіб нагадали про себе».

Можливо, причина в іншому. Ще на початку скандалу експерти відкрито коментували, що якщо Донська та Рижак не повернуться в «Охматдит», то підуть у приватну медицину чи щось на кшталт цього. На завершення конференції Валентина МАРКЕВИЧ, президент «Фонду допомоги онкохворим дітям», заявила про плани збудувати новий дитячий центр онкогематології та трансплантації кісткового мозку, бо в державному закладі все доволі сумно. На створення такого центру знадобиться 221 мільйон гривень. Там мають бути лабораторія, амбулаторія, відділення інтенсивної терапії, декілька боксів для трансплантації кісткового мозку. Операції для дітей нібито будуть безоплатними. Але за рахунок чого покриватимуться такі витрати, хто там працюватиме? Про це обіцяли розповісти на окремій зустрічі з журналістами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати