Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Люди прагнули свободи»

В Ужгороді фотовиставкою відзначили 30-річчя Оксамитової революції на теренах колишньої Чехо-Словаччини
14 листопада, 10:26

У Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету Генеральні консули Словацької Республіки в м. Ужгород Мірослав Мойжіта та Чеської Республіки в м. Львів Павел Пашек урочисто відкрили тематичну фотовиставку, присвячену 30-й річниці Оксамитової революції в Чехо-Словаччині 1989 року.

«Із представлених на цій фотовиставці робіт видно, що в обох частинах тодішньої спільної держави серця їхніх жителів билися в унісон і прагнули єдиного — свободи. Я радий, що ми маємо можливість організувати цей спомин про нашу сучасну історію в демократичній проєвропейській Україні, в дорогому для наших сердець Закарпатті. Добре усвідомлюючи цінність свободи, Словацька Республіка і надалі робитиме все можливе для того, щоб мрія українців долучитися до тісної співпраці з родиною держав Європейського Союзу втілилася в життя», — мовив, відкриваючи виставку пан Мирослав Мойжіта.

Його чеський колега пан Павел Пашек наголосив, що 30 років тому — восени 1989 року — саме студенти університетів були генераторами революційних змін у тодішній Чехо-Словаччині, а їхні мирні виступи тоталітарна влада намагалася придушити. «Будучи ще юнаком, я брав участь у тих тривожних подіях у своєму рідному місті Опава і досі пам’ятаю тривогу в очах моїх батьків, які переживали за мою долю, моє майбутнє, але не спиняли мене. Демократію не можна розглядати як даність, яку достатньо вибороти лише раз — вона потребує щоденного захисту. Це особливо актуально в нинішніх умовах, коли людство зіткнулося з гібридною війною та спробами тоталітарних режимів віднайти в демократичних державах слабкі сторони, корисливих однодумців, що прагнуть особистої влади, для здійснення своїх агресивних маніпуляцій», — сказав Павел Пашек.

Дипломат наголосив, що ця фотовиставка після Ужгорода побуває в обласних центрах Західної України — Львові, Луцьку та інших містах, аби якомога більше людей мали можливість побачити документальні кадри з історії боротьби чехів і словаків проти комуністичного тоталітаризму. Органічним продовженням імпрези став виступ словацького музиканта і співака Мартіна Гусовського, який виконав тематичні композиції. Виставка триватиме понад тиждень, щоб з нею могли ознайомитися якнайбільше відвідувачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати