Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікарів «сконцентрують» на пацієнтах

МОЗ впроваджує міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги
11 січня, 11:15
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

До лексикону українських сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів входить новий термін — ІСРС-2. Йдеться про міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги, якою користуватимуться ці фахівці. Відповідний наказ на початку року затвердило Міністерство охорони здоров’я. «Електронне ведення медичних записів та змога кодувати причину кожного окремого звернення пацієнта до лікаря — це значний крок на шляху побудови пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я», — наголошують на сайті МОЗ.

ІСРС використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу, додають у міністерстві. Українським лікарям така система дозволить менше займатися паперами і більше концентруватися на потребах пацієнтів. «Впровадження ІСРС-2 із подальшим спрощенням облікових і статистичних форм є важливою складовою системної роботи МОЗ із оптимізації роботи лікарів первинної ланки», — пояснюють у відомстві.

Щоб «подружити» лікарів з ІСРС-2, цього року планується запуск навчального онлайн-тренажеру для лікарів, поширення навчальних матеріалів та їх інтеграція в медичну освіту на до- та післядипломному рівнях, проведення регіональних тренінгів для практикуючих лікарів.

Взагалі Міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги розробила Всесвітня організація сімейних лікарів (WONCA) у 1987 році. Як розповідають на сайті МОЗ, наразі використовується її друге видання (ІСРС-2) з оновленнями 2016 року. Вона вважається ефективним інструментом збирання та аналізу даних як для потреб клінічного управління первинною медичною допомогою, так і для статистики. У 2017 році Міністерство охорони здоров’я підписало угоду з WONCA щодо ліцензійного використання ІСРС-2 у загальній практиці. Українська мова стала 20-ю офіційною мовою, на яку переклали ІСРС-2.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати