Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Квадрокоптер замість... сміттєвоза

Вінничанка Ольга Яворовська увійшла до міжнародної робочої групи IWWG, яка об’єднує учених з усього світу, котрі працюють над проблемою відходів
16 листопада, 10:23

Минулого місяця аспірантка кафедри будівництва, міського господарства та архітектури Вінницького національного технічного університету Ольга Яворовська представила на міжнародному симпозіумі, який відбувся в Італії, нову концепцію поводження з твердими побутовими відходами. Дівчина на основі власного дослідження, яке провела у Вінниці, запропонувала використовувати квадрокоптери для збору сміття у районах малоповерхової або котеджної забудови. Її ідея, а радше обґрунтування економічної вигоди від цього ноу-хау, викликали фурор серед маститих науковців. Ользі запропонували вступити до лав IWWG (International Waste Working Group) і запросили на наступну конференцію у 2018 році.

«Екологічний форум став логічним продовженням Давоського економічного форуму, на якому було ухвалене рішення про перехід до циркульної економіки. Якщо раніше у нас були концепції 4R — вони передбачали скорочення кількості відходів та їхню переробку, то тепер нова стратегія — вона відрізняється тим, що уже на етапі утворення продукту думають про те, як переробляти відходи цього продукту в майбутньому. І відповідно усі головні секції конференції були присвячені відходам, що з ними робити, — розповідає Оля. — І оскільки моя дисертація, над якою я зараз працюю, присвячена саме вигідному розташуванню об’єктів поводження з побутовими відходами, то мене запросили взяти участь у симпозіумі й представити свої напрацювання».

Ольга представила два дослідження. Перше — стендове — стосувалося походження відходів, які продукують вінничани. Упродовж року дівчина досліджувала, скільки та яке саме сміття викидають городяни до сміттєвих баків, які відходи зі сміттєвих контейнерів підлягають вторинній переробці, чи відсортовують їх вінничани, у яких мікрорайонах, дорослі чи діти та багато інших факторів. Другий проект аспірантка презентувала у секції стартапів. Він передбачав використання квадрокоптера для збору твердих побутових відходів у приватному секторі. Дівчина пропонує частково замінити старі сміттєвози, які використовують багато пального й забруднюють навколишнє середовище, на нові «помічники», що працюють на електроенергії й економніші у використанні.

«У багатоповерховій забудові люди приносять сміття на спеціально облаштований майданчик, сміттєвоз приїжджає і все це вивозить. У приватному секторі все відбувається по-іншому. Люди складають сміттєві пакети на узбіччі, машина проїжджає усі вулиці, й оператор вручну збирає всі ці відходи. Ми пропонуємо оптимізувати цей процес — сміттєзбиральна машина їздить лише по головних вулицях міста, а на всіх бокових — працюють квадрокоптери, які приносять сміття до сміттєвоза, — з азартом переповідає свою ідею Ольга. — Таким чином ми зменшимо викиди в атмосферу від сміттєвоза, підприємство зекономить гроші на пальному, а вартість вивезення сміття буде здешевленою. Ця ідея сподобалася науковцям, і вони готові її підтримати для використання в малих містах. Після виступу я пересвідчилася, що тема моєї дисертаційної актуальна, бо може принести користь людям і природі».

Зараз Ольга під керівництвом свого наукового керівника Ігоря Дударя та колег по кафедрі планують провести ще одне дослідження, що передбачає визначення оптимального місця розташування для усіх елементів системи поводження відходів — від сміттєвого майданчика до котельні, де спалюється сміття. Науковці, зокрема, вивчатимуть, як слід розташовувати сміттєві майданчики з урахуванням рози вітрів і сезонних факторів, де найкраще будувати сміттєсортувальні лінії чи котельні, зважаючи на «ланцюжок» транспортування відходів. Словом, прораховуватимуть «маршрут» сміття від квартири до сміттєпереробного заводу і все за оптимальних затрат і з максимальним прибутком.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати