Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли поряд... Люди

На допомогу змерзлим лелекам на Львівщині вже зібрали орієнтовно 40 тисяч гривень
20 березня, 17:59
ФОТО FACEBOOK-СТОРІНКИ ГАЛИНИ МАРУНЧАК

«День» продовжує стежити за скрутною ситуацією, в якій опинилися тисячі лелек по всій Україні. Повернувшись із теплих країв, вони застали в нас сильні морози та снігопади. Птахи опинились без їжі на скутих кригою водоймах. Екологи забили на сполох, закликаючи людей допомогти лелекам і поширюючи інформацію про те, як необхідно діяти, щоб їх врятувати.

На щастя, в скрутний для птахів час українці мобілізувалися і прийшли їм на допомогу. Волонтери розставляють годівниці біля лелечих гнізд і збирають кошти на їжу для них. Також активно допомагають екологи і працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Ледь не щохвилини в «Фейсбуці» з’являються нові пости про лелек. Чимало є й благородних історій про те, як активісти допомагають птахам, але наразі ще дуже багато повідомлень, у яких люди сповіщають про місця, куди необхідно вирушати з допомогою. «Майже півсотні лелек потребують допомоги в селі Пукасівці Галицького району», «SOS! Друзі в м. Рава-Руська на місцевому звалищі оселилася зграя лелек», «Пишуть, що у Золочеві на Заріччі є замерзлі птахи»... Таких постів поки що чимало.

«Ситуація критична. Ви бачите, що відбувається з погодою. Постійно надходить інформація про змерзлих птахів від людей на місцях, які об’єднуються та координуються», — наголошує львівський активіст Роман ТУЗЯК, який створив у «Фейсбуці» спільноту «Громадська ініціатива «Лелека» для обміну інформацією та мобілізації задля порятунку птахів.

Роман відгукнувся на допомогу лелекам ще в неділю: «Тоді в «Фейсбук» запостили фотографію лелек, які замерзають на Івано-Франківщині. Моя знайома Ірина це підхопила, написавши пост, мовляв, надзвичайна ситуація і треба допомогти птахам також у нашому регіоні. Я поширив цю інформацію. Згодом ми з товаришем за власні кошти придбали годівниці, порозставляли їх за містом і зробили по цьому невеликий фотозвіт для соцмереж. Далі на допомогу птахам я розпочав збір коштів, до якого, на мій подив, долучилося надзвичайно багато людей. Замість очікуваних 500—1000 гривень вдалося зібрати просто колосальну суму — орієнтовно 40 тисяч гривень».

Оскільки Роман Тузяк разом із однодумцями просто фізично не в змозі допомогти всім лелекам, які опинилися в скруті, він із зібраної суми компенсує витрати на корм тим, хто відгукнеться прийти на поміч птахам.

«Хтось може допомогти, але не має змоги купити багато корму. Тому що це м’ясо, це риба, а отже, також немалі гроші, — відзначає Роман Тузяк. — Цим людям за зібрані гроші ми можемо компенсувати витрати на їжу.

Громадська ініціатива «Лелека» створена у «Фейсбуці» для того, щоб люди об’єднувалися і координувалися незалежно від їхнього місця проживання. Ситуація зараз насправді така, що потребує негайних дій. Тому просимо долучитись всіх небайдужих до підкормлювання лелек — від вас фотозвіт і чеки, від нас компенсація ваших витрат. Передовсім, потрібен хоча б фотозвіт, щоби було видно, що людина зробила і щоб в інших учасників групи не було запитань.

Я, направду, не чекав на такий відгук. Люди далі продовжують надсилати гроші. Якщо потім, коли ситуація вирішиться, залишаться невикористані кошти, то ми вже разом вирішимо, куди їх направити. Без сумніву, ці гроші не пропадуть. Їхню долю вирішать учасники, які долучилися до збору коштів. Думаю, ми й надалі будемо працювати в цьому напрямку, адже є чимало цікавих ідей, які варто спробувати реалізувати. Тому, гадаю, все тільки починається. Якщо є такий відгук у суспільстві, його варто використовувати».

На думку Романа, допомагати лелекам точно доведеться, ще до кінця тижня. Усе залежить від погоди. Тим часом, орнітологи нагадують активістам, що птахів не можна лякати, не слід підходити до них ближче, як на десять метрів. Адже кожен наступний їх політ — це витрата енергії, що дуже небезпечно для їхнього життя зараз, коли вони виснажені не лише перельотом, а й голодом та холодом.


Екологічний клуб «Край» дав необхідні поради для збереження лелек (відповідний пост оприлюднив Віталій Крамаренко на своїй сторінці в facebook.com):

1. Організуйтеся із у невелику групу і зробіть розвідку чи немає поблизу вашого населеного пункту лелек.

2. Якщо ви знайдете кілька чи більшу групу птахів, то вам потрібно буде оперативно діяти. Окрім того повідомте про місце розміщення птахів представників органів місцевого самоврядування, вчителів місцевої школи або керівників громадської природоохоронної організації, просто небайдужих людей. Інформуйте інших людей про умови рятування лелек та кличте їх на допомогу.

3. Не лякайте птахів, не підходьте до них занадто близько. Кожен наступний їх політ, здіймання в небо, це витрата енергії, а це дуже небезпечно для їх життя саме зараз, бо вони виснажені не лише перельотом але і тижневою холодною, голодною і сніжною погодою.

4. На відстані 10-15 м до місця розташування птахів очистіть невелику ділянку від: саме там можна буде врятуватися більшій кількості птахів. Потрібно викласти на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. Саме на це місце ви будете носити птахам їсти.

5. Ідеальна їжа для лелек – жива прісноводна риба, або відігріта морожена риба, миші, жаби, або інше м’ясо. Окрім того, лелеки можуть їсти усе, що їдять домашні свійські птахи: зерно, хліб, варену картоплю та ін.

6. Небезпечно, коли до місця їх розташування добиратимуться собаки.

7. Якщо птахи зовсім ослаблені (тобто такі, які не реагують на рухи людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати