Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Хвиля міграції охопила країну»

Близько 2,3 мільйона українців працюють за кордоном. Експерти — про причини відтоку «рук і мізків»
08 червня, 11:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Якщо економічна ситуація в Україні погіршуватиметься, то, за умов безвізового режиму з країнами ЄС і Шенгенської зони, рівень трудової міграції в Україні різко зросте. Такі оцінки дають українські та міжнародні експерти, які за останні три роки зафіксували суттєве збільшення кількості українців, котрі хочуть працювати за кордоном. Деякі експерти говорять про непоодинокі випадки перепрофілювання туристичних агентств на агентства з працевлаштування в інших країнах — настільки збільшився попит на таке. 

За оцінками фахівців Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, сьогодні на заробітках за кордоном перебуває орієнтовно 2,3 мільйона українців. Це найбільша цифра за всю історію вивчення трудової міграції. Причини, які змушують українців їхати за кордон,        — не військова агресія та зниження рівня безпеки в Україні, а різкий економічний спад, бідність і відчуття безперспективності.

ЗАМІСТЬ РОСІЇ — ДО ЄВРОСОЮЗУ

Експерти очікують, що з наданням Україні безвізового режиму кількість вимушених трудових мігрантів зросте, особливо до країн Вишеградської четвірки: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. Причинами є, з одного боку, сформовані контакти із заробітчанами, зокрема у соціальних мережах (все більше громадян шукають роботу саме так), і завдяки діяльності громадських організацій, створених мігрантами. З іншого боку, впливають географічна та культурна близькість. Посприяла цьому і кампанія з легалізації трудових мігрантів у країнах Євросоюзу.

Серед тенденцій трудової міграції останніх трьох років — збільшення кількості молоді, яка хоче працювати і вчитися у країнах ЄС, та збільшення кількості високоосвічених мігрантів, наголошують фахівці. Це тривожний «дзвінок», адже трудовий потенціал України через демографічну кризу знижується. Ще одна яскрава тенденція     — переорієнтація вимушених трудових мігрантів із Росії на країни Євросоюзу.

«Сучасні тренди трудової міграції українців проявляються в тому, що хвиля міграції охопила всю країну. Якщо раніше більш активною була Західна Україна, то сьогодні цей рівень там не нижчий, ніж у всіх регіонах, у тому числі в Києві. Бо з початком економічної кризи для багатьох киян робота в столиці перестала бути гарантом того рівня добробуту, який був до 2014 року», — пояснює Олексій ПОЗНЯК, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України.

«УКРАЇНЦІ ВЖЕ НЕ ЇДУТЬ У НІКУДИ»

У 2015 році в Європі за підтримки Вишеградського фонду провели масштабне дослідження явищ трудової міграції, зокрема з України. Сьогодні проведення такого дослідження підтримали посольство Швеції та Міжнародний фонд «Відродження». У фокусі — питання мобільності мігрантів, особливо в контексті безвізових перспектив.  Польща, за оцінками аналітиків дослідження, вийшла сьогодні на перше місце за кількістю шукачів роботи з України.

Про зв’язок між погіршенням ситуації в Україні та міграцією до Польщі розповідає учасниця дослідження з Польщі, професор Марта ЯРОШЕВИЧ: «2016 року потік трудових мігрантів до Польщі з України зріс на 60%, у порівнянні з попереднім роком. Сьогодні в Польщі офіційно працюють 260 тисяч українців. Дослідження показує, що зростання дійсно велике: ми думали, що це тимчасово, але бачимо, що процес продовжуватиметься, хоча й не маємо інструментів для прогнозів. Основні мотиви пошуку роботи в Польщі — збідніння українців і погіршення економічної ситуації. Велику роль відіграють соціальні мережі, соціальні зв’язки українців, об’єднання громадян. Українці вже не їдуть у нікуди, а попередньо узгоджують робочі питання через Інтернет. У Польщі найнижчий рівень безробіття серед країн Євросоюзу, а середня зарплата заробітчан — 500 євро на місяць. Крім того, у нас можна швидко отримати дозвіл на тимчасове працевлаштування».

«БАГАТО МОЛОДІ ПРИЇЗДИТЬ, ЩОБ УНИКНУТИ ПРИЗОВУ»

Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Італія, Іспанія, Португалія, Швеція, Німеччина — країни, де працює найбільше українських трудових мігрантів. Наступною після Польщі за кількістю трудових мігрантів з України є Чехія. Хоча, згідно з опитуванням, кількість українців там за останні роки зросла не набагато.

«Наші інтерв’ю з мігрантами показали, що значного збільшення мігрантів з України до Чехії не відбулося: у нас потужна обмежувальна політика. У Чехії сьогодні працюють близько 120 тисяч українців, і цей показник більш-менш стабільний, — каже дослідник міграційних потоків у Чехії  Душан ДРБОХЛАВ. — Мотивами трудової міграції є зниження рівня життя, війна, але найважливіше — соціально-економічна ситуація. Багато молоді приїздить, щоб уникнути призову на військову службу. Часто міграція з України є покроковою: спочатку приїжджає чоловік, потім приєднується сім’я. При цьому три чверті мігрантів на даний момент отримали дозвіл на постійне проживання у Чехії. Вони вже не переїжджають туди-назад, що важливо. Актуальний тренд — зміцнення соціальних зв’язків через інтернет-мережі. Facebook люди використовують для пошуку контактів для еміграції. Багато з мігрантів, які раніше стверджували, що приїхали ненадовго, залишаються працювати на тривалий час або й назавжди».

«КІЛЬКІСТЬ НЕЛЕГАЛІВ НЕЗНАЧНА»

У Державній службі зайнятості наголошують, що громадянин, який хоче офіційно працевлаштуватися в ЄС, повинен мати договір і страховку — щоб у нього були всі права на території країни, де працюватиме. Це важливо як для шукача роботи, так і для країни.

«Безвіз автоматично включає відмову від безвізу: у випадку стрімкого зростання кількості нелегальних мігрантів країни ЄС можуть ініціювати його скасування, — акцентує Катерина КУЛЬЧИЦЬКА, аналітик громадської організації «Європа без бар’єрів». — Є декілька індикаторів, на які звертатимуть увагу в країнах Євросоюзу. Один із перших — кількість осіб із неврегульованим статусом, тобто нелегали. Якщо говорити про ситуацію загалом, то торік українцям видали 1,7 мільйона віз до країн ЄС і Шенгенської зони. Один мільйон українців мають дозволи на проживання, півмільйона — на працевлаштування. Кількість нелегалів незначна, і це добре: в основному, їх фіксують уже на етапі повернення в Україну. Але сьогодні рівень поінформованості громадян про правила користування безвізовим режимом занизький: опитування показали, що третина населення не змогла сказати, скільки вони зможуть перебувати в країнах ЄС. Тому треба більше інформувати жителів України про особливості подорожування та працевлаштування у Євросоюзі».

Фахівці наголошують, що тільки державна політика, спрямована на зміцнення економіки та підвищення рівня життя зможе зупинити міграційні потоки, інтенсивність яких зростає з кожним роком.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати