Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Електронний «переїзд»

Столичний цифровий квиток для громадського транспорту несподівано змінив розробника
05 січня, 16:36

«Kyiv Smart City більше не працює. Команда дякує вам, вмикає гімн Києва та рушає вдалечінь під гарну музику» - таке повідомлення сьогодні, 5 січня, прочитали користувачі мобільного додатку Kyiv Smart City. Нагадаємо, застосунок дає можливість користуватися  Kyiv Smart Card, це так звана транспортна картка, яка слугує єдиним електронним проїзним на всі види громадського транспорту у столиці. На створення системи місто витратило 504 мільйони гривень. Так, працювала вона ще не ідеально, траплялися збої, виникали труднощі з авторизацією та з валідацією. Але ні про поліпшення роботи додатку, ні про зміну його власника у Київській міській державній адміністрації останнім часом мова не йшла. Досі у мерії не прокоментували і саму новину про те, що додаток, яким хизувався Київ, позиціонуючи себе як смарт-місто, тепер не працює.

Замість нього з’явився новий застосунок – «Київ Цифровий». Його розробник – КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр». Якщо вірити творцям першого додатку, команді Kyiv Smart City, новина про припинення роботи їхнього дітища стала для них несподіванкою теж. «Наша команда не має жодного відношення до розробки та реалізації нового застосунку «Київ Цифровий», але ми не змогли не помітити схожість у дизайні та інтерфейсі між ними.  Не зайвим буде сказати, що ні в яку далечінь під музику ми не вирушали. Команда Smart City продовжує розробляти нові та покращувати вже запущені сервіси не тільки для Києва, але й для всіх міст України», - зазначив у «Фейсбуці» засновник Kyiv Smart City Юрій Назаров.

Донедавна він очолював департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Минулої весни звільнився з посади, без пояснення причин. Ще до звільнення Назарова з КМДА радник київського міського голови Максим Бахматов не виключав можливості провести аудит ефективності використання коштів цим департаментом. До того ж, Державна аудиторська служба України вже знаходила зловживання у роботі департаменту та визнала незаконною закупівлю 400 відеокамер для вимірювання температури тіла (на початку весняного локдауну).

На перший погляд, нічого страшного не відбулося, цифровий проїзний продовжує працювати. Щоб ним скористатися, треба завантажити додаток «Київ Цифровий». Усі поїздки та QR-квитки мають бути автоматично перенесені в нову програму. Але у користувачів смарт-картки вже накопичилось чимало питань – хто відповідає за збереження персональних даних, які без їхнього відома перекочували від одного розробника до іншого, яким чином до цих даних підтягнулися відомості про банківські картки, які користувачі не вводили взагалі? Дехто ж навпаки тішиться, що авторизація у новому застосунку проходить без перепон, і ГІОЦ вдалося зробити справді робочий додаток, чого не вдалося команді Kyiv Smart City.

Так чи інакше крапки над «і» мали б розставити у КМДА. Як вже зазначалося, офіційних пояснень наразі немає. Натомість «Об’єднання Самопоміч» вже заявило, що це безвідповідальна трата коштів із міського бюджету: «Дуже принципово – скільки бюджетних коштів вже витрачено та ще збираються витратити чиновники на «розробку» цих сервісів. Столична влада роками не може запустити дію електронного квитка в громадському транспорті, проте регулярно виділяє немаленькі бюджетні гроші на його «вдосконалення». А ситуація з Kyiv Smart City демонструє повну безвідповідальність київських чиновників та доводить, що їм важливий не результат – працюючі комунальні сервіси, а процес – як і на чому ще можна «освоїти» кошти з міського бюджету».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати