Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дитяча евакуація. Незаконна

Європейський суд з прав людини вивчатиме факти вивезення вихованців інтернатів Донбасу російськими найманцями
28 грудня, 17:28

Велика Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) долучила до справи України проти Росії щодо збиття голландського боїнга MH17 справу про незаконне вивезення дітей з державних закладів. Ідеться про факти неправомірного переміщення на територію Російської Федерації вихованців інтернатів із Донецької та Луганської областей на початку війни. Про це нещодавно заявив заступник міністра юстиції Іван Ліщина. «Щодо дітей, то ми кілька разів пропонували Суду приєднати їхню справу до великої Донбаської, але цього довго не відбувалось, напевно, в зв’язку з тим, що ця (дитяча) справа не була передана до Великої Палати. Наразі ця справа передана до ВП, — пояснював заступник міністра у «Фейсбуці». — Приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію. З мінусів — це може дещо затягнути розгляд справи, бо на сьогодні голландська заява ще навіть не комунікована РФ. Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ при розгляді таких справ, таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком...».

ДІТЕЙ ЗАБИРАЛИ З ІНТЕРНАТІВ СЕРЕД НОЧІ

На жаль, факти вивезення українських дітей у Росію були непоодинокими. Так, у липні 2014 року на сайті DonPress повідомлялося про один з таких інцидентів: «11 липня о 15.00 у Мар’їнську школу-інтернат для дітей-сиріт прийшли озброєні люди на чолі з «заммінстром соціальної політики ДНР» Оленою Коровкіною. На очах у співробітників і дітей вивезли у невідомому напрямку директора інтернату та його заступника з виховної роботи. Діти плакали і намагалися завадити діям непроханих гостей». Серед ночі озброєні люди повернулися, щоб забрати 54 дітей, швидше за все на територію РФ. «Дітей підняли з ліжок, вони дуже противились, — повідомляє DonPress. — Директору вдалось переконати вивезти дітей у Донецьку школу-інтернат для дітей-сиріт. Там вже було 94 своїх вихованці. Представники ДНР хочуть вивезти цих дітей в РФ».

Документів на перетин українсько-російського кордону не було. Про вивезення дітей з українських інтернатів на територію Російської Федерації у липні 2014-го повідомляла також Донецька облдержадміністрація. В ОДА зазначали про 150 дітей, яких сепаратисти планували вивезти до РФ. Зокрема, ішлося про вивезення дітей із Донецького, Мар’їнського та Амвросіївського інтернатів (згодом їх повернули до безпечних регіонів України).

Як повідомляли тоді громадські правозахисники, Україна не встигла своєчасно організувати евакуацію дітей з інтернатних інституцій, тому Росія без перешкод вивозила вихованців інтернатів на свою територію. У грудні 2014 року правозахисниця Світлана Тарабанова розповідала «Дню», що до «Восток SOS», де працювала експертка, телефонували із дитячого будинку сімейного типу, розповідали, що від держави нічого не отримували, є транспорт, яким можна було вивезти дітей, але бракувало коштів на дорогу. Тоді із виїздом дітей допомогли волонтери.


ФОТО РЕЙТЕР

В узагальненій доповіді правозахисних організацій за 2015 рік зазначено, що на початок проведення АТО в закладах соціального захисту дітей та інтернатних установах Донецької та Луганської областей перебувало 2,8 тис. дітей. В 25 закладах та установах АР Крим та м. Севастополя перебувало 588 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«УСІ ДІТИ ПОВЕРНУТІ В УКРАЇНУ»

Як склалася доля цих вихованців, яких шість років тому вивезли в РФ, чи не траплялося подібних інцидентів надалі і як зараз Україна стежить (та які має для цього механізми) за дітьми, що наразі перебувають в інтернатних закладах на непідконтрольній території України, «Дню» прокоментувала у відповідь на інформаційний запит представник Уповноваженого ВРУ з питань дотримання прав дитини та сім’ї Аксана ФІЛІПІШИНА.

«Протягом 2014 року до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надходили звернення дитячих установ i структурних підрозділів обласних державних адміністрацій з проханням запобігти незаконному вивезенню дітей на територію Російської Федерації, а також сприяти у вивезенні дітей до безпечних місць на території України, — зазначала пані Аксана. — Протягом 2014 року були неодноразові спроби сепаратистів щодо насильницького вивезення дітей за межі України. Зокрема, 12 червня 2014 року озброєні люди через пункт пропуску Должанський незаконно вивезли до РФ 16 дітей Сніжнянського дитячого будинку Донецької області. При перетині українсько-російського кордону у дітей були відсутні будь-які документи, які б підтверджували їхнє право на в’їзд до РФ. Завдяки консолідованим діям Уповноваженого, Омбудсмена РФ, Miністерства закордонних справ України та Донецької облдержадміністрації вже наприкінці наступного дня чартерним рейсом дітей повернули до України».

З огляду на те, що Уповноважений не впливає на події та обставини, що відбуваються на територіях, непідконтрольних Україні, на початку вересня 2020 року Уповноваженим було скеровано лист до Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНIСЕФ) в Україні із проханням про надання гуманітарної підтримки, зокрема, забезпечення засобами індивідуального захисту дітей із сімей, які проживають на непідконтрольній українській владі територій та опинились у складних життєвих обставинах», — підсумовують в Офісі Уповноваженого. Неналежні умови утримання дітей в інтернатах фактично доповнюють картину порушень РФ щодо України. Хто саме відповідатиме за незаконні дитячі вивезення і за нинішню ситуацію в цих закладах, в ідеалі має встановити суд за допомогою фактів, наданих українською стороною

 

Ще одна спроба вивезення дітей зафіксована Офісом Уповноваженого 26 липня 2014 року — 61 дитину з будинку дитини м. Луганська намагалися перевезти на територію РФ, однак вже наступного дня дітей було повернуто в Україну.

«8 серпня 2014 року до Уповноваженого надійшло повідомлення від Міністерства закордонних справ України про викрадення збройним терористичним угрупуванням 8 українських дітей віком від 8 місяців до 2 років, вихованців вищевказаного закладу, які перебували на стаціонарному лікуванні в одній із лікарень м. Луганська, — коментувала Аксана Філіпішина. — Це діти з інвалідністю, які без будь-якого медичного супроводу та документів були примусово незаконно переміщені через пункт перетину державного кордону Ізварине Луганської області на територію Ростовської області РФ. 13 серпня 2014 року дітей було передано представникам української сторони — Уповноваженому та головному лікарю дитячого будинку».

Крім того, на підконтрольну Україні територію було вивезено 33 дитини віком до трьох років із Краматорського дитячого будинку «Антошка», понад 80 дітей із Донецького міського та обласного будинків дитини, 52 дитини Макіївського дитячого будинку, 19 дітей міського Торезького дитячого будинку.

«Станом на сьогодні вci українські діти, які мали статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та які на початку літа 2014 року перебували в інтернатних закладах на території Донецької та Луганської областей, були вивезені на підконтрольну Україні територію, а ті діти, яких намагались на той час незаконно вивезти до РФ — повернуті Україні. Зокрема, діяльність Мар’їнської ЗОШ I-III iм. А. Макаренка (для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) призупинено у 2014 році у зв’язку з її розташуванням на лінії зіткнення. Усіх дітей переведено до санаторно-оздоровчого центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто» у селищі Соснове Лиманського району Донецької області. Таким чином на непідконтрольні Україні території наразі в інтернатних закладах перебувають лише ті діти, які осиротіли або втратили батьківське піклування вже після обмеження доступу представникам України окупаційною владою», — підсумувала Аксана Філіпішина.

БЕЗ НОРМАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ, РЕМОНТІВ ТА... КАРАНТИНУ

В українському Мін’юсті що у 2014-му, що нині наголошують — будь-які дії сепаратистів щодо вивезення вихованців інтернатів є незаконними, це порушення міжнародного права. Тепер ці факти вивчатиме Європейський суд з прав людини. Тим часом Уповноважений Верховної Ради України з прав людини продовжує стежити за дотриманням прав дітей у Луганській та Донецькій областях. Наразі відомо, що значно погіршилися умови утримання дітей у закладах, що працюють на тимчасово окупованій території — немає належного харчування, а приміщення потребують ремонтів. Причина цього — недостатнє фінансування з боку РФ окупаційних адміністрацій РФ в ОРДЛО.

В інтернатних закладах ОРДЛО практичне не існує карантину через ковід. По-перше, на низькому pівні організовані санепідпідемічні заходи щодо попередження COVID-19 серед дітей, по-друге, заклади не забезпечені антисептичними та дезінфекційними засобами, і наостанок — тут активно проводять масові заходи без соціальної дистанції та маскового режиму. Приміром, останній з них відбувся 4 грудня цього року, для вихованців Стаханівської основної школи-інтернату №2 проводили розважальні заходи викладачі Центру художньо-естетичної творчості.

«З огляду на те, що Уповноважений не впливає на події та обставини, що відбуваються на територіях, непідконтрольних Україні, на початку вересня 2020 року Уповноваженим було скеровано лист до Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНIСЕФ) в Україні із проханням про надання гуманітарної підтримки, зокрема, забезпечення засобами індивідуального захисту дітей із сімей, які проживають на непідконтрольній українській владі територій та опинились у складних життєвих обставинах», — підсумовують в Офісі Уповноваженого.

Неналежні умови утримання дітей в інтернатах фактично доповнюють картину порушень РФ щодо України. Хто саме відповідатиме за незаконні дитячі вивезення і за нинішню ситуацію в цих закладах, в ідеалі має встановити суд за допомогою фактів, наданих українською стороною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати