Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для тих, хто хоче навчитися критично мислити

«Корона, або Спадщина Королівства Руського» — дієвий засіб проти історичної амнезії суспільства
22 серпня, 19:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Понад двадцять років газета «День» представляє читачам можливість відкрити й вивчити сторінки власної історії. Визначити передумови фактів, які стали явищем в Українській державі. Щотижня, в будні і свята, читачі мають змогу на тридцяти двох сторінках прочитати, що насправді діється у країні й осмислити ці події. Адже систематичне прочитання статей вибудовує передумови для критичного мислення, завдання якого — навчити молодь думати стратегічно, відкинути стадний інстинкт і вивести інтелектуальні еліти на вищий рівень.

Редакція газети представляє великий «бронебійний наступ», який вміщує як численні матеріали з різних галузей, так і фотовиставку та власну бібліотеку. Адже саме книги    — головна зброя для формування сили розуму, який стане засобом для подолання суспільних недуг. Думки української інтелігенції минулих століть, які порушували дражливі питання свого періоду, мають гідне осмислення в публіцистиці сучасників, котрі порушують проблематику державотворення. Адже перманентні проблеми народу — не розв’язані. Вони постають як відгомін історичної невивченості, невиконаної роботи над помилками.

Щоби Україна змогла стати сильним суб’єктом на політичній мапі світу, слід правильно поставити запитання: «Хто ми?» — і дати на нього відповідь. Для цього й є книги газети, які показують справжні обличчя інтелектуальної еліти України. Прочитавши матеріали з книги «Корона, або Спадщина Королівства Руського», можна зрозуміти устрій Української держави різних періодів і відкинути всі віковічні комплекси, які мають руйнівну силу для відбудови незалежної держави (як політично, так економічно і культурно).

«Корона, або Спадщина Королівства Руського» — це посібник для тих, хто хоче навчитися критично мислити. Адже в ньому представлені статті сучасних авторів, які досліджують різні складові українського суспільства ще від часів Княжої доби й до сьогодення. Важливо, що їх об’єднує спільна мета — вивчити історичний дискурс, визначити всі переваги й недоліки, в яких відбувалися державотворчі події. Примітно в цій складній роботі — що автори не дають оціночних суджень, натомість визначають історичні факти й персоналії у правдивому, невикривленому прочитанні. Відсутність заангажованості й лобіювання чиїхось інтересів у книзі дає нам змогу визначити власну національну ідею    — те, чим варто керуватись у відбудові держави. Насамперед, ми маємо визначити найважливіші складові нації, згадати їх. Адже простих сегментів у державі немає, натомість є забуті. Не можна говорити, що культура — це найпростіша тема. Ні. Це невивчена тема. Непрочитана тема. Недосліджена тема. Книга «Корона, або Спадщина Королівства Руського» дає можливість сегментарно заповнювати наші національні прогалини. Адже представлені статті мають різну тематику, але разом вони поєднуються у цілісну енциклопедію — в якій ідеться про Україну, де кожен може віднайти відповідь на власне запитання: «Чому у нас так?».

ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Ці статті — як листочки могутнього дерева, яке пошкоджене, надірване, не завжди доглянуте, але все ж цвіте, у нього вистачає потуги відроджуватися знову. Як держава, яка крізь віки виборювала власний шанс жити в незалежності, коли втрачає сили, може віднайти їх саме в народі, який власним творенням надав їй потужності. Нам — нащадкам, варто тепер плекати це дерево, доглядати його і берегти. Саме так, ми можемо найпростіше, але найефективніше допомогти власній державі — вивчати історію, читати літературу, бути сумлінними у своїй роботі, адже стан нашої держави залежить від зусиль народу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати