Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять мільйонів – на ідеї містян

Як у Херсоні реалізовують програму «Громадський бюджет»
14 травня, 10:59

До завершення терміну подання проектних заявок на участь у програмі «Громадський бюджет Херсона» залишається кілька тижнів. Кінцева дата — 29 травня. На цьогорічні проекти з міського бюджету надано 10 мільйонів гривень.

«День» поцікавився, як саме місто збирається витрачати кошти на ідеї містян і як загалом просувається ініціатива бюджету участі в Херсоні.

КРАЩЕ ПІЗНО

Херсон став останнім обласним центром України, в якому запровадили бюджет участі. У час, коли десятки міст в Україні (нині таких орієнтовно 150) використовували цей інструмент прямої демократії, в Херсоні кілька років тривало обговорення і «протягнення» цієї ініціативи через міську раду.

На словах депутати прихильно ставилися до бюджету участі. Дехто навіть пропонував свої проекти рішення, але безрезультатно. Врешті, завдяки активним лобістам із громадського сектору та «дозрілості» депутатів 28 серпня 2018#року Херсонська міська рада ухвалила Положення про громадський бюджет (ГБ) на 2018—2022 роки.

Відтоді тривала робота з формування Координаційного комітету (до нього увійшли в рівній частині представники ГО, депутати і чиновники міськради), створювали логотип ГБ, поширювали інформацію про можливості програми серед херсонців.

Із 15 квітня і протягом 45 календарних днів триває прийом проектів від жителів міста, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету.

ЯКІ БУВАЮТЬ ПРОЕКТИ?

Згідно з Положенням про ГБ у Херсоні, проекти від громадян діляться на кілька видів. Це «малі» проекти — до 250 тис. гривень та «великі» — до 2,5 млн гривень. Залежно від результату і сфери реалізації проекти діляться на «тверді» (благоустрій, облаштування територій та громадських місць, висаджування дерев і зелених насаджень тощо) та «м’які» (фестивалі, концерти, конкурси, проведення заходів, інші проекти, які мають разовий результат і не мають у результаті втілення в матеріальних об’єктах).

Проекти повинні відповідати пріоритетам розвитку міста, визначеним Програмою соціально-економічного розвитку на відповідний рік, і бути спрямовані на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста.

Проекти можуть реалізовуватися тільки на території, яка належить до комунальної власності міста, і бути відкритими для користування чи відвідування усім містянам.

ЯК ПОДАТИ ПРОЕКТ?

Претендувати на кошти з ГБ може кожен дієздатний член територіальної громади Херсона віком від 14 років. Щоби подати проект, потрібно заповнити спеціальну форму на сайті міської ради. В ній вказати назву, місце реалізації, описати суть, обґрунтування, очікувані результати, вартість та інші критерії. Заяву можна подати як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Автор повинен зібрати не менше ніж 15 підписів осіб, які підтримують його ідею. Один автор може подати не більше, ніж три малих і три великих проекти.

Після закінчення прийому проектів триває їх публічне обговорення та презентація. За рахунок міського бюджету передбачена й інформаційна кампанія в процесі реалізації програми ГБ. Згодом проекти проходять аналіз у виконавчих органах і, в разі позитивної оцінки, виносяться на голосування. Останнє проходить он-лайн на сайті міськради і в виділених пунктах, куди можна прийти особисто й віддати голос за обраний проект.

Втілення ідей громадян відбувається виконавчими органами міськради. Автори проектів можуть радити і контролювати процес виконання, але не розпоряджатися коштами.

ПРОЦЕС ІДЕ ВАЖКО

Член Координаційного комітету ГБ у Херсоні Оксана САХНО говорить, що реалізація програми йде непросто, адже депутати і чиновники не дуже зацікавлені в цьому.

«Одразу наведу кілька прикладів. Днями таємно обрали організацію, яка повинна займатися промоцією. Координаційний комітет не запросили, тож я навіть не знаю, хто робитиме цей важливий компонент. По-друге, нам потрібен спеціалізований сайт, на якому зручно проводити голосування, слідкувати за реалізацією проектів, бачити їхній зміст, і взагалі він містить багато зрозумілої інформації про громадський бюджет. Така платформа існує, нею користуються десятки міст в Україні, але вона платна. Нам пообіцяли знайти на це кошти, але поки неясно, чи це буде», — розповідає «Дню» Оксана Сахно.

За словами Оксани, інтерес до теми громадського бюджету в Херсоні досить високий. Разом з ГО «Глобальний погляд» вони організували тренінг про ГБ, на якому розповідали, що це таке, як подавати проекти, як вони реалізуються. На тренінг записалося більше учасників, ніж вони змогли прийняти.

«Це свідчить про те, що промоція провалилася. Людям бракує інформації, хоча ідей у громадськості багато. Водночас дехто втрачає інтерес одразу, як дізнається, що гроші на руки нікому давати не будуть, — додає Оксана. — Тому ми кажемо учасникам, щоб вони максимально детально описували проекти в заявках. Власне, для цього й потрібно більше інформації, більше навчань. Але поки всі відділи «морозяться», не дуже хочуть нам допомагати. Я зараз спілкуюся з головами ОСББ — можливо, через них зможемо донести більше інформації до ініціативних громадян».

РЕАЛІЗАЦІЯ — НАСТУПНОГО РОКУ

За сприятливих умов проекти-переможці будуть відомі у вересні. Реалізація «великих» проектів, ймовірно, відбуватиметься наступного року. Однак 2019-го планують втілити кілька «малих» ініціатив, щоби показати містянам, що все це реально працює, каже Оксана Сахно.

За її словами, наразі не розголошують, які саме і хто подає проекти. Однак тематично вони схожі на ініціативи з інших міст. Переважно — це інфраструктурні об’єкти: спортивні й дитячі майданчики, розвиток паркових зон, скверів, створення сучасних об’єктів благоустрою. Менше говорять про фестивалі та інші заходи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати