Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Будинок з химерами», «дім золотої рибки», цирк-театр «Муссурі»...

Харків’янин показав історичні будівлі міста — у мобільному додатку
22 березня, 11:26

Харків’янин Дмитро Скуріхін створив мобільний додаток, який допоможе харків’янам і туристам більше дізнатися про старовинну архітектуру міста та зробити прогулянку столицею радянської України значно цікавішою. Завантажити його можна на мобільні пристрої з ОS Android цілком безкоштовно. Натомість знайти у додатку можна інформацію та ілюстрації про понад 70 цікавих історичних будівель Харкова. Це, переважно, будинки ХІХ—ХХ століття. Їх база постійно поповнюється, кількість користувачів KharkivHeritage збільшується — люди цікавляться історією, дедалі популярнішими стають вуличні екскурсії. Дмитро Скуріхін працює у сфері, яка пов’язана із інформаційними технологіями та електронікою, але кілька років тому захопився історичними книгами. Саме тоді й зрозумів — рідному Харкову потрібен додаток, який би відкривав його захопливу історію, розповідав про неї просто і цікаво.

«Я захопився краєзнавчими книгами Дмитра Багалія, Олександра Лейбфрейда, блогами Георгія Нікольського, Андрія Парамонова та Анатолія Балаклійця. Але, гуляючи історичним Харковом, розумів — не можу згадати і половини того, що доводилось читати цікаво про той чи інший будинок. І мені стало дуже прикро, що захоплива інформація про наше місто або припадає пилом у книгах в бібліотеках, або ж знаходиться лише на спеціалізованих сайтах», — розповідає Дмитро Скуріхін. Саме недоступність унікальної історичної інформації  для людини підштовхнула харків’янина до створення мобільного додатку. Він зрозумів — це має бути навіть не сайт, а саме додаток на телефон чи планшет, з якими зручно гуляти, пізнаючи при цьому історію. Дмитро знайшов однодумців, з якими почав обговорювати деталі проекту і радитися. Виявилося, подібні додатки для ознайомлення з історичною архітектурою має, наприклад, Київ та інші мегаполіси. Тобто цей додаток не мав стати чимось унікальними, він був уже на часі для міста, яке позиціонує себе не лише як «перша столиця», а й як «місто студентів та науки». Тому, взявши відпустку, Дмитро подумки робив останні штрихи задумки створити KharkivHeritage:  «Перебуваючи у відпустці, я почав шукати можливості для реалізації проекту. Адже на той час у мене вже назбиралась справжня база зі старовинних фото і текстів про наше місто. Реалізувати програмний код мені допоміг мій друг Олександр Синельніков. Йому сподобалась ідея мого задуму. Тож ми створили технічне завдання і почали роботу, яка тривала близько трьох місяців. Першу версію додатку ми розмістили на GooglePlay, згодом її оновили, додали новий функціонал та виправили помилки».

Дмитро розповідає: у додатку нині не випадкові об’єкти, а переважно ті, які чимось його вразили. Йому цікава невідома історія буденного життя так званих прибуткових будинків, на які свого часу був багатий Харків, і деякі з яких вже не перший рік стоять занедбані у його історичній частині. «Мені цікаві будинки і вулиці, яких не знайдеш у пошуковику за допомогою одного кліку. До того ж  інформацію про деякі будівлі взагалі вже неможливо знайти в інтернеті. Мені цікаві як фото, так і опис урбанонімів, тому не викладаю просто «голі» фотознімки чи лише один текст на карті, я стараюсь попрацювати над кожним об’єктом комплексно, щоб справді було що почитати та подивитись», — зауважує Дмитро. Щоправда, великим знавцем історії Харкова творець додатку про історичні будівлі міста себе не вважає. Каже, постійно переперевіряє наведені у KharkivHeritage факти, редагує інформацію та неодмінно надає посилання, звідки взяв ту чи іншу інформацію.

Для Дмитра Скуріхіна захоплення історією та дослідження історії рідного міста — не робота, а просто хобі, яке дає йому постійний поштовх для саморозвитку. Завдяки праці над додатком почав частіше бувати у знаній серед науковців Харкова бібліотеці імені Короленка та ходити на  екскурсії відомого вуличного екскурсовода Максима Розенфельда. Розробкою зацікавились у Департаменті міжнародного співробітництва Харківської міської ради. Зокрема, відзначили, що створення KharkivHeritage сприяє розвитку туристичного потенціалу міста. Проте можна сміливо стверджувати, що цей мобільний додаток відкриває історичний Харків не лише для гостей, а для людей, які вважають себе корінними харків’янами. Адже небагато хто нині може сказати, прогулюючись у серці міста, де розташовані харківський «будинок з химерами», «дім золотої рибки», цирк-театр «Муссурі», Тюремний замок або ж «будинок працелюбства». Усі об’єкти у додатку синхронізуються до координат електронної мапи міста. Це дає змогу оцінити, наскільки змінився не лише вигляд старовинних будинків, а й їх функція. І найголовніше — наскільки у місті дбають про будинки, які є історичним надбанням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати