Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Багато медуз. Мало активностей

У Києві представили результати соціологічного дослідження сфери туризму Скадовська і Лазурного
07 березня, 14:21

В Американському домі в Києві відбулася презентація дослідження громадської думки щодо поточного стану туризму, основних проблем і стримуючих факторів на шляху розвитку цієї галузі у місті Скадовськ та селищі Лазурне Скадовського району. Дослідження проводилося в рамках програми «Громадська дія», що реалізовує Фонд «Об’єднання» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

З 5 липня по 30 вересня минулого року громадські активісти опитали понад 400 респондентів з числа відпочивальників, місцевих бізнесменів у сфері готельного бізнесу та інших послуг. Також були проведені фокус-групові дослідження та мапування території населених пунктів.

За словами голови Фонду «Об’єднання» Юрія Антощука, проведення такого зрізу ситуації у сфері туризму напрошувалось дуже давно.

«Дивно, як узагалі можна говорити про розвиток туризму, якщо подібні дослідження не проводились в області жодного разу за період незалежності України. Ми вирішили взяти Скадовськ і Лазурне як приклад типових курортних населених пунктів, у яких багато схожих проблем, але водночас є деякі особливості, зокрема, в інфраструктурі. Поставили людям низку питань, обробили анкети і візуалізували результати. Пізніше представили їх місцевій владі та в ОДА. На словах нас підтримали і сказали, що ми зробили хорошу справу. Але чи врахують наші рекомендації – важко спрогнозувати», – каже Юрій Антощук.

КОГО ОПИТУВАЛИ?

З допомогою активістів зі Скадовська та Лазурного, які намагаються покращити туристичні послуги в своїх містечках, вдалося опитати широку аудиторію. Серед відпочиваючих респондентами стали переважно жінки (майже 70%), які приїхали на Чорне море з дітьми. Це підтверджує загальновідому тезу про Скадовськ і Лазурне як місця для сімейного відпочинку.

Географія опитаних – майже вся Україна. Найбільше (20%) – це мешканці Києва та Київської області. Багато гостей із Січеславської (14%), Львівської (10%) областей, а також мешканці Херсонщини (майже 17%). Більшість опитаних відвідали Скадовськ та Лазурне по кілька разів на рік. Більше половини респондентів відпочивали в цих містечках понад тиждень.

Окрема увага приділялась опитуванню готельєрів: власників пансіонатів, готелів та приватних садиб, які приймають гостей під час курортного сезону. Багато в чому від створених ними умов залежить думка відпочиваючих.

ПЛЮСИ І МІНУСИ

Результати опитування показали, що цей напрямок туристи люблять переважно за сприятливий клімат, можливість оздоровитися, морські пляжі, місцеві фрукти, овочі, за невелику відстань від житла до моря, вартість відпочинку та можливість відпочивати саме з дітьми.

Водночас, респонденти рідко згадують про культурні заходи, фестивалі, різноманітні екскурсії, місцеві пам’ятки. Деякі послуги та елементи благоустрою залишаються на низькому рівні: кількість громадських туалетів і чистота в них, недостатня доступність банківських послуг та інтернету, посередня чистота в громадських місцях.

Але ті послуги, що стосуються безпосереднього перебування та відпочинку туристів у Скадовському районі (проживання, харчування, ставлення персоналу тощо), отримали високі оцінки «добре» та «відмінно»

Значний недолік, який відзначили майже 70% опитаних – наявність медуз. Більше половини опитаних негативно або посередньо оцінюють стан пляжів та санітарно гігієнічні умови загалом.

Основна кількість курортників віддавала перевагу пляжному відпочинку і загальному оздоровленню (близько 80%) та морським прогулянкам (48%). Кожен третій відвідував ресторани і кафе. Більше 34% побували на о. Джарилгач. У Скадовському дельфінарії були 14% опитаних. Близько 11% відвідували екскурсії. Дехто займався риболовлею, відвідував аквапарк і навіть віндсерфінгом. 

Попри низку негативних характеристик, більше 60% опитаних зазначили, що отримали від поїздки у Скадовський район саме те, на що очікували. А 76% респондентів зазначили, що планують відвідати ці місця знову.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

За результатами опитування і обговорень у громадах були напрацьовані рекомендації до покращення туристичних послуг, які можна реалізувати спільно з місцевою владою, бізнесом, громадськими активістами.

Для Скадовська радять розробити туристичну стратегію, дослідити стан Джарилгацької затоки, створити туристичний інформаційний центр, вжити заходів щодо вдосконалення механізму туристичного збору, публікувати звіти щодо його використання.

У Лазурному від селищної ради також хотіли б бачити стратегічний підхід до розвитку туристичної інфраструктури. Серед перших побажань активістів – придбати машини для чистки піску, активніше залучати підприємців до життя селища, організувати зони з безкоштовним wi-fi, розробити туристичні маршрути, вивчати успішний досвід у сфері туризму та проводити більше культурних заходів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати