Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антологія видовищ і діянь (6-11 листопада)

06 листопада, 00:00

6 листопада 1912 року помер видатний український композитор Микола Лисенко. Якось гурток аматорів, яким він керував разом з Михайлом Старицьким, влаштував концерт. Оскільки цензура дозволяла виконувати пісні будь-якими мовами, крім української, співаки виконали французькою... відому українську пісню "Дощик, дощик". Та влада, як завжди, не дала себе перехитрити: невдовзі було заборонено й французькі пісні.

7 листопада 1870 року Микола Миклухо-Маклай вирушив у свою першу мандрівку до Нової Гвінеї. Згодом у його щоденнику з'явився запис: "Боже! Як мало людині треба для щастя! Лише самотність, тиша лісу, кокоси, ананаси, банани, море, барвисті птахи й свіже повітря..."

7 листопада 1921 року Марина Цвєтаєва пише в листі до Максиміліана Волошина: "...О Москве. Она чудовищна. Жировой нарост, гнойник. На Арбате 54 гастрономических магазина: дома извергают продовольствие. Люди такие же, как магазины: дают только за деньги. Общий закон - беспощадность. Никому ни до кого нет дела. Голодных много, но они где-то по норам и трущобам, видимость блистательна... О литераторах и литературе я тебе уже писала. Та же торговля".

9 листопада 1815 року у Франції ухвалено закон "Проти заколотницьких, бунтівних вигуків", який давав можливісь притягати до судової відповідальності будь-кого й, звичайно ж, без будь-яких підстав. Так, 1816 року в Парижі, неподалік від королівського палацу, відкрився кабачок "Boeuf a la mode" "Бик-модник"). На вивісці бик був вбраний, як дама на гулянні: шия пов'язана шарфом, між рогами солом'яний капелюшок, величезна кількість стрічок. Побачивши це, якийсь патріотично натхненний поліційний агент з розвиненою уявою доносив комісарові: ("Бик на фірмовій вивісці - це не що інше, як символ вгодованості. Шарф на ньому червоного кольору, капелюшок прикрашений султаном з білого пір'я, на шиї - стрічка з прикрасою на зразок золотого руна, яку носить знать. Капелюшок з усією очевидністю символізує корону, яка ось-ось звалиться. Здогад мій, поза сумнівом, вірний: фірмова вивіска не що інше, як брудна алегорична сатира, карикатура на Її Величність". Поліцейський комісар теж виявився розумником і без зайвих вагань розпочав слідство.

10 листопада 1697 року народився англійський митець - графік і маляр Вільям Хогарт. Головними персонажами його картин були повії й політичні діячі, між якими художник, до речі, не вбачав особливої різниці. Деякі дослідники вважають, Хогарта родоначальником коміксу.

11 листопада 1947 року Вінстон Черчилль, виступаючи в британському парламенті, сказав: "Демократія - найгірша форма правління, якщо не рахувати всі інші, які час від часу перевірялися".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати