Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Во Львове на Холме Славы демонтировали советскую символику

17 апреля, 22:31

Роботи з демонтажу зірки та знаку «серп і молот» на меморіальному комплексі проводили вчора, 16 квітня. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook поінформували перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко та керівник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

«Якийсь такий день дощовий нині – падає і падає», – зазначила, зокрема, Лілія Онищенко.

Демонтовані елементи передадуть до експозиції міського музею «Територія терору».

Довідково:

Пагорб Слави розташований на початку вулиці Пасічної. Це меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військовики, що загинули під час І Світової та ІІ Світової воєн. Об'єкт має статус національного. Закладення меморіалу відбулося 23 лютого 1948 року. При вході на цвинтар встановлено бронзовий світильник, в якому під час відкриття меморіального комплексу «Пагорб Слави» 23 лютого 1958 року було запалено вогонь вічної слави. 1991 року «Пагорб Слави» включено до складу історико-архітектурного заповідника «Личаківський цвинтар».

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. У кожному півколі з надгробків, ліворуч та праворуч, по шість індивідуальних поховань. Згідно з інформацією, що її подано у Вікіпедії, загалом на цвинтарі поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255 – індивідуальних.

Принагідно:

«Пагорбом Слави» питання декомунізації Львова не вичерпується. Йде мова про перейменування 30 вулиць. Серед назв, які потрапили до списку, вулиці Абхазька, Боткіна, Венеціанова, Врубеля, Герцена, Глінки, Дагестанська, Жуковського, Ковалевської, Козланюка, Комарова, Короленка, Коряцька, Курильська, Лобачевського, Мельничука, Мендєлєєва, Некрасова, Орельська, Перова, Рилєєва, Россі, Самарська, Сєчєнова, Таманська, Толстого, Чайковського, Чехова, Чуваська, Шеремети.

Створена спеціальна комісія, котра визначатиме, які саме вулиці переназиватимуть. «Час переходити у юридичний формат. Для цього міський голова підписав розпорядження щодо створення спеціальної робочої групи», – зазначає Андрій Москаленко.

Також заступник мера Львова говорить про те, що перше засідання спеціальної робочої групи відбудеться вже в найближчі дні: «Працюватимемо разом з істориками, культурними діячами, науковцями та депутатами».

Остаточне вирішення питання не за горами – це День Львова, який припадає на День святого Юрія (6 травня).

Фрагменти відео демонтажу можна переглянути тут:

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото «Дню» надали у Львівській міській раді

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать