Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перемагають ті, які вміють швидко реагувати на неочікувані виклики»

30 декабря, 12:56

Кінець грудня — традиційно час не тільки різноманітних звітів, а й пора підбивати підсумки прожитого року. 2020-й, як ніколи, був і лишається складним для всього світу. І тому вкрай важливо його проаналізувати та знайти ті, можливо, приховані, «поклади» оптимізму, які неодмінно він нам теж дав.

Тож дорогі друзі, ми вкотре звернулися до вас — своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів з проханням відповісти на запитання новорічної анкети «Дня». Адже й сама інтелектуальна спільнота, згуртована головним редактором та колективом, — це ще один позитив та ресурс, який надбав «День» за свої майже 25 років (цю важливу дату газета відзначить якраз 2021 року). Про цей ресурс для країни не варто забувати і з ним, переконані, неодмінно треба рахуватися. Ваші думки завжди цінні дня нас.

1. 2020-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото).

2. Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

3. «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше).

4. Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

5. Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

6. У 2021-му «Дню» виповниться 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?


Iгор ПАСIЧНИК, ректор Національного університету «Острозька академія», професор, Герой України:

1. Як представник не тільки Острозької академії, українського суспільства, а й універсуму загалом, вважаю, що коронавірусна пандемія внесла корективи в життя кожного з нас, держави і світу. Хочемо ми цього чи ні, але мусимо відповідати на ці непрості виклики. На мою думку, важливою подією всеукраїнського масштабу стало введення в експлуатацію нового навчального корпусу Національного університету «Острозька академія». Жодному ЗВО в минулому році не вдалося цього зробити, а ми спільними зусиллями все-таки змогли. Цей корпус споруджений за принципами універсального дизайну, оснащений надсучасними технічними засобами. Ми отримали низку позитивних відгуків від високопосадовців, Президента України, які вже встигли його оглянути. Тому для мене як ректора це найважливіший штрих 2020-го.

2. Героєм року для мене, як завжди, є збірний образ захисника України, який воює зараз з окупаційними військами. Також герої — це, безумовно, медичні працівники, які в надзвичайно складних умовах, ризикуючи своїм життям, рятують людей, хворих не тільки на ковід, а й інші недуги.

Антигерой — це збірний образ обивателя, у якого свідомість замкнулася в кільці ковбаси, якому байдужі доля держави й події, що відбуваються навколо.

3. Кожен матеріал у газеті заслуговує окремої уваги, адже підготовлений висококласними журналістами-професіоналами й порушує важливі теми порядку денного. Завжди читаю публіцистику нашого професора Петра Кралюка, якого жартома називаю «живою енциклопедією». Вдячний нашому доценту Олексієві Костюченку, який своїми публікаціями інформує Україну про важливі події, що відбуваються в Острозькій академії. Також захоплююся статтями на економічну тематику нашої випускниці Алли Дубровик-Рохової. Висловлюю щиро вдячність головній редакторці «Дня» Ларисі Івшиній за те, що зібрала міцну команду однодумців і зуміла якісно організувати роботу як редакції, так і загалом — реалізувати низку просвітницьких проєктів, серед яких видання інтелектуальних книг-бестселерів серії «Бібліотека газети «День»», проведення міжнародного фотоконкурсу, Літньої школи журналістики тощо.

4. Цьогоріч і завжди мені надають сил сім’я, родина, Острозька академія, її викладачі, співробітники, спудеї та глибока віра у щасливе майбуття України. Щоб отримувати сили на наступні роки, потрібно навчитися бачити позитивні зміни, а не лише концентруватися навколо негативу.

5. Із початком коронавірусної пандемії виявилося, що надзвичайно багато людей не вміють цінувати власне здоров’я і тих, хто їх оточує, зокрема нехтуючи заходами безпеки під час карантину. Однак здоров’я — це найвища цінність, ставлення до якої багатьом із нас потрібно суттєво переосмислити. Я вкотре переконався, що християнська мораль — це цінність, яка пройшла випробування часом. Уважаю, що християнська мораль і національна свідомість, які культивуються в Острозькій академії, — це два кити, на яких має розвиватися суспільство.

Цей рік ще раз продемонстрував, що перемагають ті, які вміють швидко реагувати на неочікувані виклики. Колектив Національного університету «Острозька академія» блискавично трансформував свою роботу до нових умов в онлайн-режимі і зумів якісно організувати навчальний та управлінський процеси. Зараз ми продуктивно працюємо, незважаючи на непросту ситуацію у зв’язку з карантином.

6. «День» — це фактично ровесник України, і ми крокуємо пліч-о-пліч уже багато років. Така співпраця додає нам сил і натхнення. Я вражений якістю цього видання, його високою інтелектуальною маркою, яку «День» гідно тримає із самого початку. Ми завжди захоплюємося лідерськими якостями головної редакторки Лариси Івшиної. Я особисто багато чого в неї навчився. Після кожної зустрічі Лариси Олексіївни зі студентами Острозької академії я роблю певні висновки й виношу важливі уроки. Газета «День» стала для нас багатофункціональною платформою. По-перше, це наші друзі та інформаційні партнери. По-друге — це наш потужний дидактичний провайдер, адже під час навчання студентів використовуємо як газету, так і книги серії «Бібліотека газети «День»». По-третє, ми незмінно підтримуємо фотоконкурс «Дня», який дає змогу подивитися на наше суспільство під іншим кутом зору. По-четверте, «День» виховав цілу плеяду наших студентів, які тепер стали відомими журналістами, що забезпечує, так би мовити, дуальну освіту. Завдяки «Дню» ми постійно знайомимося з цікавими постатями, які були свого часу провідниками нації, також — із сучасниками-інтелектуалами України й зарубіжжя. «День» — це газета, яка пропонує щоденний збалансований інформаційний зріз життя суспільства загалом. Для України — це не просто медійний ресурс, це інтелектуальна платформа, яка формує еліту нації. Якщо Острозька академія поставила за мету формувати українського інтелігента, готового служити Батьківщині, то газета «День» має ту ж саму місію — формувати український інтелектуальний прошарок, який може збудувати таку Україну, про яку ми мріємо. «День» — це промовистий приклад, яким має бути мас-медіа в Україні сьогодні. А Лариса Івшина — це яскравий приклад служіння ідеї, газеті і своїй Батьківщині. Цим просякнута кожна рубрика і кожна шпальта видання.

До речі, у 2021-му році ми відзначатимемо 445-річчя Острозької академії та 440-річчя Острозької Біблії. Пропоную ці дати і 25-річчя «Дня» святкувати разом. Це події, про які має говорити суспільство й усі засоби масової інформації України.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать